GÜLAY ÖZTEKİN- Bir taraftan koronavirüsle mücadele eden Karacasulular, JES’lere karşı da mücadele etmeye hazırlanırken şimdi de yine evrensel bir değer taşıyan Afrodisias yakınlarındaki Karacasu Tavas sınırındaki daha önce kömür ocaklarının olduğu Avdan Mahallesinde termik santrali kurulacağı yönündeki iddialar bölge halkını tedirgin etti.
JES’lere karşı sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyürken Denizli-Aydın sınırındaki Tavas-Kale ve Karacasu sınırını belirleyen Avdan Mahallesinde 2016 yılından bu yana kurulması planlanan termik santralde sona yaklaşıldığı öğrenildi.


CHP ÖRGÜTÜ BÖLGEDE İNCELEME YAPTI
Denizli’yi ilgilendirdiği kadar Aydın’ı da yakından ilgilendiren doğa katliamına neden olacak termik santralin kurulmasına vatandaşlar tepki gösterirken CHP Denizli İl örgütü, Tavas’ın Avdan Mahallesine yapılacak termik santrale karşı harekete geçti. İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar ve Tavas İlçe Başkanı Erdoğan Şama, Avdan Mahallesi’nde termik santralin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu.


BÖLGE TARIMI OLUMSUZ ETKİLENECEK
CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu milletvekilleri ve Avdan Mahalle Muhtarı İlhan Kulaç ile birlikte Tavas Ziraat Odasını ziyaret ederek başkan Süleyman Tozlukoğlu ile görüş alışverişinde bulundu. Başkan Çavuşoğlu, termik santralden en çok zararı çiftçilerin göreceğini belirterek Tavas, Kale ve Aydın’ın yakın bölgelerindeki çiftçilerin olumsuz etkileneceğini söyledi.


DOĞA KATLİAMINA KARŞI HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ
Daha sonra Avdan Mahallesine giden CHP heyeti santralin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu. Santralin yapılacağı alanı incelemek için uzun bir yürüyüş yaptıklarını, bölgenin verimli tarım arazilerinin ortasında yer aldığını belirten İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Dünya termik santrali terk ediyor. Biz tarımı, ormanı ve doğayı katledecek termik santrali kurmaya çalışıyoruz. Bu gün yerinde incelemek için santral alanını gezdik. Yaklaşık bir saat boyunca ormanın içinde tarlaların ve zeytin bahçelerinin arasında dolaştık. Yanı başımızda Yatağan örneği dururken, Tavas, Kale ile birlikte Denizli şehir merkezi ve Aydın ve Muğla’nın yakın bölgelerini olumsuz etkileyecek bu proje derhal iptal edilmelidir. Burada termik santrali yapmak ihanettir. Avdan mahallesine kurulmaya çalışılan bu termik santrali engellemek için ne gerekiyorsa biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Doğayı katledecek bu projeyi engellemek herkesin görevidir. Bunun sağı solu olmaz bu hepimizin namus borcudur" dedi.


MÜCADELEMİZ 2016’DAN BU YANA SÜRÜYOR
Süreç hakkında bilgi veren Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, “Avdanlılar olarak termik santrale karşıyız. Vatandaşlardan topladığımız imzalı dilekçeyi Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne vererek itirazımızı yaptık. Burada daha önce kömür madeni işlemesi vardı. Rezervi bittiği için kapatılmıştı. Mücadelemiz 2016 yılından bu yana sürüyor. Daha önce iptal edilmişti. Şimdi termik santral için ruhsatların alındığını ve ÇED sürecinin başladığını öğreniyoruz. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden gelecek cevaba göre hareket edeceğiz. Bu sadece Avdan’ın sorunu değil sınır komşumuz olan Karacasu’yu da Kale’yi de çok yakından ilgilendiriyor. İtirazımız kabul edilmez ise mahkemeye başvurarak hukuksal mücadelemizi başlatacağız” dedi.


JES'LERE DE TERMİK SANTRALE DE KARŞIYIM
Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç ise tarım kenti olan Karacasu’nun hem jeotermal hem de termik santrallerle tarımının yok olacağını kaydetti. Sevinç, “Jeotermale de termik santrale de karşıyım. Tavas Ziraat Odası Başkanıyla da görüştüm. Termik santral, Tavas tarımını da Karacasu tarımını da zarar verir. Bunlar bizim bölgemizde kurulmamalı. Maalesef kanunları aşamıyoruz. Ancak Karacasu ‘da jeotermal enerji üretecek kapasitede sıcak su olmadığını biliyorum. Bunu iddia ediyorum” diye konuştu.

karacasululara-jesten-sonra-termik-santral-korkusu-sardi-159666-8332a2a78f4ccf7b1eaf02e36e68c114.jpgkaracasululara-jesten-sonra-termik-santral-korkusu-sardi-159666-01628f05045644cc7a76b66f601b4d5d.jpgkaracasululara-jesten-sonra-termik-santral-korkusu-sardi-159666-fe74c45483553393da7cafd60b356689.jpg

Kaynak: GÜLAY ÖZTEKİN