Karacasu'nun rüzgar gülleri Denizli'ye elektrik üretecek

Karacasu'nun rüzgar gülleri Denizli'ye elektrik üretecek
ABONE OL
Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, AKFEN Yenilenebilir Enerji A.Ş. tarafından  Denizli-Karacasu sınırındaki Babadağ eteklerine kurulan Denizli Rüzgar Enerjisi Santral (RES) sahasında incelemede bulundu.

(GÜLAY ÖZTEKİN) Ekim’de faaliyete geçmesi planlanan günlük 66 MW güce sahip 22 türbinden oluşan santralin 220 bin kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceği bildirildi. 
Denizli’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayacak olan AKFEN Yenilenebilir Enerji A.Ş. tarafından yapımı süren Türkiye'nin en iyi yenilenebilir enerji projelerinden olan Denizli RES Enerji Projesinde sona gelindi. Çalışmaların hız kazandığı Ataköy Mahallesindeki şantiye ve türbinlerin kurulduğu sahayı gezip rüzgar güllerini yakından gören Kaymakam Ahmet Soley, yetkililerle görüşüp devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

TÜRBİNLERİN ÇOĞUNLUĞU KARACASU’DA

Kurulumu Simens-Gamesa tarafından yapılan ve hayata geçtiğinde günlük 66 MW enerji üretecek olan Ataköy mahallesindeki şantiyeye ziyarete giden Kaymakam Soley’e, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rahmi Şendalgıç, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mustafa Geçmez, Ataköy Mahallesi Muhtarı Hüseyin Dibek eşlik etti. 

“20 YILLIK İSTİHDAMI SAĞLAYACAĞIZ”

Şantiye Şefi Simens yetkilisi olan Alman Raulf Ratanski, 22 rüzgar gülü türbininden 4’ünün Denizli sınırı, 18’inin Karacasu sınırları içerisinde bulunduğunu söyledi. Bayrama kadar bunların yaklaşık 15’inin trafoya bağlanacağını geri kalanının ise 3 ay içinde tamamlanması ile hava şartlarına bağlı olarak Ekim ayında faaliyete geçmesinin hedeflendiğini sözlerine ekleyen Ratanski, “Şu anda mühendis ve teknik ekiple birlikte 128 kişi çalışıyor. Daha önce 200 kişi çalışıyordu. Önümüzdeki günlerde yaklaşık 15 işçi daha istihdam edilecek. Ülke ekonomisine Denizli’ye büyük katkı sağlayacağı gibi Karacasu’ya da istihdam sağlayacak. Çalışan işçiler Ataköy’den temin ediyoruz. Burada 20 yıllık istihdam alanı sağlıyoruz” dedi. 

DÜNYANIN EN İYİ TRİBÜNLERİ

Kule uzunluğu yerden 80 metre, kanatları 53 metre, gövde çapı ise 3.96 metre olan yaklaşık 150 metre yükselen 17 kilometre uzunluğunda yolu kapsayan rüzgar gülleri türbinlerinin 18’inin Karacasu sınırları içerisinde bulunduğunu ifade eden Ratanski, "Burada dünyanın en iyi tribünlerini kuruyoruz. AKFEN Enerjinin Türkiye genelinde 3’ü Çanakkale’de 1'i Denizli’de olmak üzere 4 projesi bulunuyor. Bunların toplam maliyeti 263 milyon dolar. Denizli RES ise yaklaşık 2 milyon dolar. Enerji üretimi bakımından Türkiye’deki en iyi proje. Türkiye’de kendisini 7 yılda amorti ediyor” diye konuştu.  

BİR TÜRBİNİ 70 TIR TAŞIYOR

Ayrıca türbin ve kanatlarını taşıyan yüksek tonajlı uzun damperli TIR’lar nedeniyle Ataköy Mahallesinin de yollarının bozulduğu gündeme geldi. Uzun damperli TIR’ların tek yoldan ulaşım sağlaması nedeniyle yaşanan sıkıntıyı dile getiren Rotanski, bir türbin için 70 tırın gidip geldiğini dikkati çekti. Rotanski, “Bozulan yolları biz onarıyoruz” dedi. 

DENİZLİ ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 20’İNİ KARŞILAYACAK
Şirketin İş Güvenlik Uzmanı Mevlit Yurtseven, 3 MW güce sahip bir türbinin günlük 10 bin kişinin enerji ihtiyacını karşıladığını belirterek, “22 türbin düşünüldüğünde ise 220 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Bu da Denizli nüfusunun yaklaşık yüzde 20’inin enerji kullanımını karşılıyor” diye konuştu.
Kaymakam Soley, kendilerini misafir edip sahayı gezdiren firma yetkililerine gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı teşekkür etti.

karacasudaki-ruzgar-gulleri-denizlinin-elektrigini-uretecek-120107-35c0f017cf35e2e53712f83e194b6845.jpgkaracasudaki-ruzgar-gulleri-denizlinin-elektrigini-uretecek-120107-37b29cabd20db3efbbaaa0a2a3fcfa87.jpgkaracasudaki-ruzgar-gulleri-denizlinin-elektrigini-uretecek-120107-f975bfd8f7d19d4632ed59066705250f.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.