Karbonhidratlar tek başına "kilo aldırıcı’’ değillerdir. Bir gram karbonhidrat 4 kalori enerji sağlarken, bir gram yağ 9 kalori enerji sağlar. Orta boy fırınlanmış patates yaklaşık 160 kalori sağlar, ancak 2 yemek kaşığı krema eklediğimizde bu enerji 340 kalori olur. Bir tabak sade makarna yaklaşık 200 kaloriye sahiptir, ancak yüksek yağlı bir sosla makarnanın enerjisi 350-400 kaloriye kadar çıkabilir. Aslında, yemeğin içine koyulan fazla miktarda yağlar bize daha çok kilo aldırmaktadır.
Tüketilen herhangi bir enerji kaynağının ihtiyaç fazlası kilo alımına neden olabilir. Karbonhidratlar diğer enerji kaynaklarından daha fazla şişmanlatıcı değildir. Aslında, diyetteki fazla karbonhidrat diyetteki fazla yağdan kilo alma üzerinde daha az etkilidir. Karbonhidratlar kalori bakımından yüksek olmasa da, karbonhidratın türünün vücut ağırlığı üzerinde etkisi vardır.
Fruktoz basit bir karbonhidrattır. Yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ), obezite oranlarındaki artışın en büyük sebeplerinden biridir. Çoğu paketli ürünlerin içinde YFMŞ mevcuttur. Yüksek fruktoz vücutta glikozdan farklı şekilde kullanılır. Fruktoz, insülin üretimini uyarmaz. Besin alımını ve vücut ağırlığını düzenleyen diğer hormonal sinyaller üzerinde farklı etkiler yaratır. Karaciğerdeki fruktoz metabolizması yağ üretimini destekler. Farelerde yapılan araştırmalar, diyetteki fruktozun vücut yağında aynı miktardaki sukrozdan (çay şekeri) daha fazla artışa neden olduğunu göstermektedir.
Rafine edilmemiş karbonhidratların kilo yönetimi üzerindeki etkisine bakılacak olursa; rafine edilmemiş karbonhidratlardan zengin diyetler, kilo korumaya ve kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Rafine edilmemiş karbonhidratlar iyi lif kaynaklarıdır. Lif, mide-bağırsak sistemine hacim kattığı ve daha az miktarları bile daha çok tok hissettirdiği için enerji alımını azaltmaya yardımcı olabilir. İyi lif kaynakları olan rafine edilmemiş gıdalar da rafine gıdalara göre daha düşük glisemik tepkiye sahiptir ve bu nedenle insülinde daha az artışa neden olur.
Topraktan gelen besinler genellikle karbonhidrat kaynağıdır. Sebze, meyve, buğday, arpa ve bunlardan yapılan tüm ürünler.. Bu ürünlerin rafine edilmemiş hallerini tüketmek sağlık açısından en değerli olandır. Beyaz pirinç yerine bulgur, beyaz undan yapılmış bir ekmek yerine tam buğday, çavdar, kepek ekmeği tercih etmek kan şekeri kontrolü açısından daha önemlidir. Yeteri kadar alınan doğru karbonhidrat kaynağı kişini vücut ağırlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacaktır.