Türk futbolunun önemli yöneticilerinden biri olan Mecnun Otyakmaz, Sivasspor’u Süper Lig’e taşıyan başkan olarak tanındı. Son olarak Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili olarak Süper Lig’deki hakem tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamalarla yeniden gündeme geldi. Peki Mecnun Otyakmaz kimdir, kariyerinde hangi görevleri üstlendi ve hakem krizine ilişkin neler söyledi?
Mecnun Otyakmaz Kimdir?
Mecnun Otyakmaz, 10 Şubat 1965 tarihinde Sivas’ın Doğanşar ilçesine bağlı Ortaköy’de dünyaya geldi. İş dünyasında faaliyet gösteren Otyakmaz, spor yönetimi alanında özellikle Türk futbolunda uzun yıllardır etkili isimlerden biri olarak biliniyor.
Eğitimini Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde tamamlayan Otyakmaz, kariyerinin önemli bölümünü spor yöneticiliğine ayırdı. Futbol camiasında geniş bir tanınırlık kazanması ise Sivasspor’da üstlendiği görevlerle başladı.
Sivasspor’daki Yükselişi
Mecnun Otyakmaz’ın futbol yönetimindeki serüveni 2001-2002 sezonunda başladı. Bu dönemde Sivasspor’da genel koordinatör olarak görev aldı.
Kulüp içindeki etkisi kısa sürede arttı ve yönetimde farklı pozisyonlarda sorumluluk üstlendi:
2002-2003 sezonu: Yönetici
2003-2004 sezonu: Başkan yardımcısı
2004-2005 sezonu: Kulüp başkanı
Başkanlık görevini üstlendikten sonra Sivasspor tarihinin en önemli başarılarından biri yaşandı. Otyakmaz yönetimindeki Sivasspor, ilk kez Süper Lig’e yükselerek kulüp tarihine geçen bir başarı elde etti. Bu başarı, Otyakmaz’ın Türk futbol yönetiminde adının daha geniş kitleler tarafından duyulmasını sağladı.
Sivasspor’un Süper Lig’de kalıcı hale gelmesinde ve kulübün kurumsal yapısının güçlenmesinde de Otyakmaz’ın yönetim anlayışı etkili oldu.
3 Temmuz Süreci ve Şike Davası
Türk futbol tarihinin en tartışmalı süreçlerinden biri olan 3 Temmuz 2011 şike soruşturması, birçok kulüp yöneticisini olduğu gibi Mecnun Otyakmaz’ı da etkiledi.
Otyakmaz, 3 Temmuz 2011’de yürütülen soruşturma kapsamında “şike yapmak” iddiasıyla gözaltına alındı. Savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Otyakmaz hakkında tutuklama kararı verildi.
Yaklaşık 7 ay boyunca Metris Cezaevi’nde tutuklu kalan Otyakmaz, dava sürecinde yapılan duruşmaların ardından tahliye edildi.
Mahkeme Süreci ve Yargıtay Kararı
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Temmuz 2012 tarihinde verdiği kararda Mecnun Otyakmaz’ın “şike yapmak” suçunu işlediği yönünde hüküm kurdu. Mahkeme, Otyakmaz hakkında spor kulüplerinde ve federasyonlarda görev yapmaktan yasaklama ve stadyumlara giriş yasağı kararı verdi.
Karar kapsamında Otyakmaz’a 1 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Ancak Otyakmaz bu kararı temyize taşıdı.
17 Ocak 2014’te Yargıtay 5. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Dava yeniden görülmeye başlandı.
Yeniden görülen “futbolda şike” davasında, aralarında Aziz Yıldırım, Mecnun Otyakmaz ve Şekip Mosturoğlu’nun da bulunduğu 23 sanık hakkında beraat kararı verildi.
Süper Lig’de Hakem Tartışmaları Yeniden Gündemde
Son haftalarda Süper Lig’de yaşanan tartışmalı hakem kararları, futbol kamuoyunda büyük tepki topladı. Bu gelişmelerin ardından Türkiye Futbol Federasyonu cephesinden açıklama geldi.
TFF Başkan Vekili Mecnun Otyakmaz, son iki haftada yaşanan hatalarla ilgili kamuoyunun tepkisini anladıklarını söyledi.
Otyakmaz, hakemlerin performansıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Hakemlerin iki haftadır hata yaptığını biz de görüyoruz. Bunu kabul ediyoruz. Kamuoyundaki rahatsızlığın farkındayız ve gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz.”
Federasyonun yaşanan hataları görmezden gelmediğini vurgulayan Otyakmaz, çözüm odaklı bir yaklaşım benimsediklerini ifade etti.
Futbolculara Uyarı: Hakemleri Yanıltmayın
Otyakmaz açıklamalarında yalnızca hakemleri değil, futbolcuları da eleştirdi. Sahada yaşanan bazı davranışların hakem kararlarını doğrudan etkilediğini söyledi.
Özellikle temas olmadan yere düşen oyuncuların hakemleri zor durumda bıraktığını dile getiren Otyakmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Darbe almayan oyuncunun darbe almış gibi kendini yere atması hakemleri zor durumda bırakıyor. Futbolcular hakemleri yanıltabiliyor.”
Futbolun tüm paydaşlarının sorumluluk alması gerektiğini belirten Otyakmaz, yöneticiler, medya ve taraftarların da hakemler üzerindeki baskıyı azaltması gerektiğini ifade etti.
TFF’den Acil Hakem Toplantısı
Yaşanan tartışmaların ardından Türkiye Futbol Federasyonu, hakem performanslarını değerlendirmek için acil bir toplantı kararı aldı.
Hafta içinde yapılacak toplantıda:
Süper Lig’de görev yapan tüm hakemlerle bir araya gelinecek
Son iki haftada tartışma yaratan pozisyonlar detaylı şekilde analiz edilecek
Performans düşüklüğü yaşayan hakemlerle ilgili değerlendirme yapılacak
Federasyonun düzenleyeceği bu “Acil Eğitim ve Değerlendirme” toplantısı, hakem performansının artırılması ve tartışmaların azaltılması açısından kritik bir adım olarak görülüyor.
Türk Futbolunda Kritik Süreç
Süper Lig’de art arda yaşanan tartışmalı kararlar, sezonun kritik haftalarında hakem performansını yeniden gündemin merkezine taşıdı.
TFF Başkan Vekili Mecnun Otyakmaz’ın açıklamaları, federasyonun hem hataları kabul eden hem de çözüm arayan bir yaklaşım benimsediğini gösteriyor. Hafta içinde yapılacak hakem toplantısının ardından alınacak kararların, ligin kalan bölümünde tartışmaları azaltıp azaltmayacağı ise merak konusu.





