Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınını son günlerde geride bıraktık gibi gözüküyor. Fakat etkilerini bir çok alanda hissetmeye devam ediyoruz. En büyük etkilerinden birisi ise çocuklar üzerinde oldu.

***
Pandemi sürecinde çocuklar ve özellikle de dünyaya bu dönemde gelenler halk arasında ‘pandemi çocukları’ olarak anılmaya başlandı. Böyle denmesi boşuna değil elbette, Birleşmiş Milletler raporuna göre covid-19 çocukları, daha önce benzeri görülmemiş düzeyde etkiledi.

***
UNICEF’in 75 yıllık tarihinde çocukları etkileyen en büyük kriz olma niteliğini taşıyor.
Gelin psikolojik anlamda etkilerine birlikte bakalım.

***
Pandemi çocuklarının en çok zorlandığı konu, tıpkı bizler gibi rutinlerinin bozulması ve günlük hayatlarının değişmesi oldu. Etkinlik ve aktiviteleri kısıtlandı. En çok ihtiyaç duydukları ve onları psikolojik anlamda iyileştirici olan oyun ortamından uzak kaldılar. Okula gidemediler.

***
Artık oyunlarını yalnız oynamaya ve ya ebeveynleriyle oynamaya başladılar. Oysa ihtiyaçları olan yaşıtlarıyla vakit geçirmek ve böylece öğrenip gelişebilmekti.

***
Bazı çocuklar ebeveynleri dışındaki aile üyeleriyle görüşemedi bazıları ise ebeveynleriyle değil aile büyükleriyle birlikte kaldılar. Ve sevdiklerinden ayrı olmak üzüntü, kaygı duymalarına sebep oldu. Üzüntü ve korkular daha çok öfke duymalarına yol açtı. Sonuç olaraksa pandemi sonrası sosyal hayata adapte olmakta zorlandılar.

***
Peki sosyal hayata adapte olmaları için neler yapılabilir?
Bu konuda anne babalara çok iş düşüyor. Özellikle uzun bir aradan sonra okula dönmüş ve ya bu şartlarda okula başlamış çocuklar yeni bir düzen oturtmak zorunda kaldı. Pandemi de oluşan düzenleri sil baştan değişti. Bunun için bu yaz tatilinde bol bol eğitim, kurs ve dersler yerine bol bol oyun, eğlence ve çocukların hep birlikte olabildiği yerler onlar için en sağlıklısı olacaktır. Gelişimlerini desteklemek için onlara bir şeyleri öğretmekten çok yaşıtlarıyla keşfetmelerine olanak tanımak gerekiyor. Bunun için organize edilen ve uzmanların denetimindeki oyun grupları güzel bir seçenek olabilir. Böylece kırılan duyguları tamir olmaya, özgüvenleri gelişmeye ve gelişim süreçleri ilerlemeye başlayacaktır. En önemlisi de sosyal hayata dönüş hızlanacaktır.

***

DİĞER YAZILARI