1) Ramazanda kilo almamak için ne yapmalıyız?
Ramazan ayında uzun süre yaşanan açlığa bağlı olarak metabolizma hızı düşer. Vücudun, besinlerden aldığı enerjiyi yağ olarak depolama eğilimi artar. Kişi, gün içerisinde hareketsiz de kalıyorsa kilo alması kaçınılmazdır. Bu yüzden de oruç bir zayıflama yöntemi olarak görülmemelidir.
-İftara çorba ile başlamak ve sonrasında 5-10 dakika beklemek doygunluk hissini yaşama adına çok önemlidir.
-Sahur ve iftarda hızlı ve fazla miktarda yemek yemek ani mide gerginliği yaratacağından tansiyon yükselmesine ve kan şekerini dengeleyen hormonların hızlı salgılanmasına neden olur. Bu durum vücutta yağlanmayı artırır.
-Yiyecekler iyi çiğnenmelidir. Kilo almamanın en önemli kuralı!
-iftar-sahur arasında yeterli su ihtiyacı karşılanmalıdır.
-Çok yağlı, tuzlu yiyeceklerden ziyade hazmı kolay yiyecekler tercih edilmelidir.
-Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahura kalkmamak açlık süresini uzatacağından metabolizma daha çok yavaşlayacaktır.
-Haftanın 1-2 günü sütlü tatlı gibi hafif tatlılar tercih edilebilir ancak diğer günler tatlı isteği kuru veya taze meyvelerden karşılanmalıdır.
-Gün içerisinde hareket durumuna göre iftardan sonra egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.

2) Ramazanda kabızlık sorununa nasıl çözüm bulabiliriz?
Bu dönemde yaşanan uzun süreli açlık, hareketsiz yaşam, susuzluk ve yanlış yemek seçimleri kabızlık şikayetlerini artırmaktadır.
-Doğru besin tercihlerinde yüksek posalı besinler ilk sırada yer almalıdır. Posa içeriği yüksek sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıllı ekmekler ramazan öğünlerinde mutlaka bulunmalıdır. Tam buğday unundan yapılmış ürünler, buğday ve mısır kepeği, meyve kabukları ve kök sebzeler dahil (karnabahar, yeşil fasulye ve patates gibi) birçok sebzenin çözünmeyen posa içeriği fazladır. Çözünmeyen posa içeren besinler, suyu yapısında tutar ve sindirilmeden artık maddelerin bağırsak içerisindeki hareketini artırır. Bu özellikleri sayesinde vücudun süpürgesi adını almışlardır. Dışkıya yumuşaklık ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önlerler. Sahur ve iftarda sebzeyi ihmal etmemek, haftanın en az iki öğününde kurubaklagil yemeğine yer vermek, kabuklarıyla yenilebilen meyveleri kabuklarıyla tüketmek, ekmek tercihlerinde tam tahıl ekmeklerini tercih etmek önemli olacaktır.
-Sahurda bağırsak florasını destekleyen, probiyotik bir içecek olan kefir tercih edilebilir.
-Bağırsakların çalışması ve dışkı yumuşaklığı için yeterli sıvı ihtiyacının karşılanması gerekmektedir.
-Muz, pirinç, makarna ve fazla süt tüketiminden uzak durulmalıdır.
-İp atlamak, bisiklet sürmek, koşu bandında yürüme veya koşma gibi aerobik egzersizler nefes almayı, kalp atışını hızlandırarak bağırsak kaslarını canlandırır. Kasılan bağırsak kasları sayesinde dışkı kolaylıkla dışarı atılır. Bu yüzden gün içerisinde aktif olmaya gayret gösterilmelidir.
Geçen hafta göndermiş olduğunuz sorular için teşekkür ederim. En çok merak edilenlere değinmeye çalıştım. Önümüzdeki hafta ‘’Ramazan Beslenmesine Dair Soru/Cevap-2’’ için sorularınızı [email protected] ‘ a veya dyt.eceboztepe instagram adresine gönderebilirsiniz.
Sevgiler…