Uzman Diyetisyen Ece Boztepe

Uzman Diyetisyen Ece Boztepe

Ramazan Beslenmesine Dair Soru/Cevap-2

Ramazan Beslenmesine Dair Soru/Cevap-2

 1)    Ramazanda susuzluk nasıl giderilir?

Su, vücudun genel sağlık durumunu ve metabolizmanın sağlıklı işlevini yerine getirilmesinde olmazsa olmazdır. Özellikle ramazan ayında vücudun su ihtiyacının karşılanması, susuzluk durumunda ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinin önüne geçebilmek adına oldukça önemlidir. Hipertansiyon ilacı gibi ya da diüretik denilen sıvı atımına neden olan ilaçlar kullanıyorsanız su sizin için çok daha önemli hale gelir. Uzun süreli açlık vücuttaki sıvı dengesini olumsuz yönde etkiler.

İftar-sahur arası su tüketimi saatlere yayarak yapılmalıdır. Sahurda tek seferde alınan sıvı miktarı, ertesi gün vücudun suyu, istenilen şekilde değerlendirememesine ve sindirim sorunlarına yol açar. Bu nedenle gün içinde susuzluk çekmemek için sıvı tüketimi iftardan sahura kadar azar azar yapılmalıdır. Bu uygulama gün içinde vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlayacak ve susuzluğun azalmasında yardımcı olacaktır.

İftar ve sahurda tüketilen yiyecek miktarı ve türü gün içindeki susuzluk durumunu belirlemektedir. Çok fazla yemek yemek hem sindirim sisteminizi yorar hem de su ihtiyacını artırır. Fazla tuzlu, yağlı, şekerli yiyecekler ile asitli ve kafein içeriği fazla içeceklerden uzak durmak veya tüketimini sınırlandırmak çok önemli. 

Su oranı yüksek salatalık, ıspanak, biber, çilek, domates, ananas, kabak, semizotu gibi sebze ve meyvelere öğünlerde yer vermek gerekmektedir.

2)    Tatlı ihtiyacı kilo almadan nasıl karşılanır?

Tatlı ihtiyacı karşılanırken akla gelen sadece kilo artışının olabileceği olmamalıdır. Özellikle bu salgın günlerinde, bağışıklığın daha da önem kazandığı bu günlerde fazla şekerin bağışıklığı düşürdüğü ve hastalıklara karşı daha savunmasız bıraktığı unutulmamalıdır. 

Öncelikle uzun süreli açlıktan dolayı vücutta tatlı yeme isteğinin gelişmesi normaldir. Vücut iyice düşen kan şekerini bir an önce yükseltme eğiliminde olacaktır. İftar yapma süresini uzatmak ve iftarda yemeklerden yeterli bir şekilde sağlıklı karbonhidratı sağlıyor olmak tatlı isteğini yatıştırmak adına önemli bir adım olacaktır. İftardan 1-2 saat sonra mutlaka meyve ara öğünü yapılmalıdır. Sahurda da tam tahıl ekmeği ve meyve gibi sağlıklı karbonhidrat gruplarına yer vermek gerekmektedir. Tüm bunlara rağmen canınız hala tatlı istiyorsa şerbetli tatlılar yerine hafif alternatifi olarak haftada 1-2 sütlü tatlılar tercih edilebilirsiniz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzman Diyetisyen Ece Boztepe Arşivi
SON YAZILAR