Ramazan ayında değişen öğün düzeninde yeterli ve dengeli beslenmek, bağışıklığı güçlü tutmaya çalıştığımız bu karantina sürecinde daha da önem kazanmaktadır. Metabolizma ramazanda yavaşlama eğilimindedir. Çünkü vücut ne kadar az yiyeceğe ya da ne kadar az enerjiye maruz kalırsa aslında vücut bu az enerjiyle daha çok iş yapmak için, onu depolama eğilimine geçer. Fiziksel olarak da daha az aktif olunan bu süreçte metabolizma daha da yavaşlayacaktır. Oruç tutarken yeterli ve dengeli bir öğün planlamasının yapılması, var olan sağlığın sürdürülmesinde ve kilo artışı sağlamama adına oldukça önemlidir.
Oruç Tutarken Kimler Risk Altında?
Şeker hastaları, özellikle de insülin kullananlar mutlaka bir doktora danışmalı ve beslenme uzmanı tarafından öğünleri düzenlenmelidir.
Kronik hastalığı olup, belli saatlerde ilaç kullanmak zorunda olan kişiler
65 yaş üzerindekiler, böbrek hastaları, diyalize bağlı olanlar, hipoglisemi (kan şekerinde ani düşüş) problemi yaşayanlar
Emziren anneler ve hamileler uzun süre açlığa maruz kalmamalıdır.
Mide bağırsak gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerde uzun süre midenin boş kalması yenilen yemeklerde daha sonrasında sindirim sıkıntısı yaşatmaktadır.
Mutlaka Sahura Kalkın!
Gün içerisinde yeterli enerjiye sahip olmak ve susatmayacak yiyecekler tercih edilmelidir. Kahvaltılık tarzında yemek istiyorsanız yumurta, az tuzlu peynir ve zeytin, sebze ve en az 1 porsiyon meyveyle birlikte esmer ekmek grupları bulunmalıdır. Ara sıra değişiklik yapmak isterseniz çorba içilebilir. Ancak fazla yağlı, tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi gün içerisinde daha çok susamaya neden olacağı için tercih edilmemelidir. Sahurda yeterli su tüketimi oldukça önemlidir. Kafein içeren çay ve kahve, suyun yerine geçmez aksine vücutta su kaybı yaşatır. İçilen her çay ve kahve için ekstra su tüketilmelidir. Meyve suyu, kan şekerinde dengesizlik yaratacağından tercih edilmemelidir.
İftar Zamanı
Sindirim sisteminin harekete geçmesi ve sindirimin düzenli bir şekilde başlayabilmesi için çorba ile iftara başlamak önemlidir. Çorbadan sonra 15-20 dakika ara vermek, daha çok yememek ve sindirimin düzenlenmesi için gereklidir. Ancak o kadar süre beklemekte zorlanıyorsanız sofradan kalkıp evin içinde 5-10 dakika gezinmek de iyi gelecektir. Sonrasında etli sebze yemeği yanında yoğurt ve bulgur pilavı veya esmer ekmek olmalıdır. Ramazan pidesinin 1 avuç içi büyüklüğü 1 dilim ekmek kalorisindedir. Porsiyon kontrolü ölçüsünde tüketilebilir. İftariyeliklere dikkat etmek önemlidir. Şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlılar yerine peynir, zeytin, hurma veya gün kurusu ile hafif başlangıçlar tercih edilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra küçük bir ara öğün yapılabilir. Meyve ve kuruyemişler en iyi ara öğün olacaktır. Haftada 1-2 sütlü tatlı veya komposto tercih edilebilir. Günlük sıvı ihtiyacı için sahura kadar yeterli su içtiğinizden emin olun.

Ramazan ayı boyunca Ramazan ayı beslenmesi hakkında yazmaya devam edeceğim. Merak ettiğiniz soruların cevaplarına yazılarımda detaylı değinmek isterim. Sorularınızı [email protected] ‘a ya da dyt.eceboztepe instagram adresine gönderebilirsiniz. Sevgiler…