Uzman Diyetisyen Ece Boztepe

Uzman Diyetisyen Ece Boztepe

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

RENGARENK YAZ MEYVE VE SEBZELERİ

A+A-

Yaz mevsiminin gelmesiyle, artan hava sıcaklıkları, sizi daha serin yiyeceklere yöneltebilir. Karpuz, çilek, kiraz, böğürtlen, tatlı mısır, biber veya kabak gibi yaz yiyeceklerini kullanmak yemeklerinize renk ve lezzet katacaktır. Ayrıca tabağınıza sağlıklı lif, bitkisel besinler, antioksidanlar eklemiş olacaksınız. 
Yaz meyveleri ve sebzeleri birçok sağlıklı bileşen içerir. Örneğin:
LİF: Lif, bize birçok yönden yardımcı olmaktadır. Lifler, doğanın süpürgesi gibi davranan, olası kanserojenler de dahil olmak üzere, yolu boyunca mümkün olan her şeyi süpüren, yiyeceklerin sindirilmeyen kısmıdır. Lif sizi tok tutar ve daha düşük kolesterol ile kan şekeri seviyesine sahip olmanızı sağlar. Lif ayrıca bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin çeşitliliğini ve bolluğunu artırır.
Mikro besinler: Meyve ve sebzeler vitaminler, mineraller ve bitkisel besin öğeleriyle doludur. Karotenoidler (domates ve kabakta), antosiyaninler (çilekte) ve terpenler (kirazda) gibi kronik iltihaplanma ve kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek bitki kimyasallarıdır. Farklı renkteki meyve ve sebzeler, tüm kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan farklı antioksidanlar sağlar. Her gün farklı renkte meyve ve sebze tüketmek beslenmenizde çeşitlilik sağlayacaktır. 
Su: Sulu meyve ve sebzeler (kavun, salatalık, şeftali, çilek ve karpuz) yemek, sıvı alımınıza katkıda bulunur ve yaz sıcağında susuz kalmamanıza yardımcı olur.
Yazın, bu zengin yiyeceklerinden daha fazla yararlanmak için yapmanız gerekenler oldukça basit. İşte bazı öneriler:
-Salata yapın. Her zamanki yeşilliklerinize birkaç böğürtlen ekleyin, meyve salatası yapın. Protein olarak da peynir veya kuru baklagiller ile destekleyebilirsiniz. 
-Yoğurdu sevdiğiniz meyveler ile buluşturarak güzel lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz. Ferahlatıcı, lezzetli smoothie veya dondurmalar hazırlayarak ara öğünlerini renklendirebilirsiniz. 
-Canınız makarna mı istiyor? Makarna üzerinde hafifçe sotelenmiş yaz sebzelerden oluşan bir yemek yapabilirsiniz. Biraz zeytinyağında sarımsak, kabak, sarı kabak, soğan ve kırmızı biber soteleyin; kekik ekleyin; ve en sevdiğiniz tam tahıllı makarnanın üzerine servis yapın.
-Sebzeleri ızgara yapın. Özellikle patlıcan ve kabağın üzerini bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürerek ızgara yapmayı deneyin. 
-Soğutulmuş çorbalar yapın. Yoğurt, tahıl ve baklagilller ile hazırlanmış soğuk çorbalar yazın sizi serin ve tok tutacaktır. 
-Meyveleri ızgara yapın. Erikleri veya şeftalileri ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın ve sadece birkaç dakika yüzü aşağı bakacak şekilde ızgara yapın. Biraz tarçın ve donmuş yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.
Yaz meyveleri ve sebzeleriyle yaratıcılığınızı geliştirerek ve diyetinizi geliştirmenin yeni yollarını bularak eğlenin. Günde en az üç porsiyon meyve ve iki veya daha fazla porsiyon sebze yemeyi hedeflemeyi unutmayın.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.