Gün içerisinde daha iyi veya daha kötü hissetmemiz her zaman yaşadıklarımızla ilgili olmayabilir. Yediklerimiz de duygu ruh durumuna etki edebilmektedir. Kızgınlıklarımızla, huzursuzluklarımızla başa çıkmak için neyi, ne zaman yediğimize dikkat etmek, bunları gözlemlemek mümkün.
Gün içindeki dengesiz kan şekeri hem ani hem de kronik duygu bozukluğunun nedenlerinden biridir. Yoğun karbonhidrat ve yüksek yağ içeren besinler bizi daha kötü hissettirebilmektedir. Şeker, gazlı içecekler, pirinç, meyve suyu, beyaz undan yapılan yiyecekler sindirim sisteminde çok hızlı parçalanır ve kana karışırlar. Bu durum da kan şekerinde ani yükseliş ve azalışlara neden olur. Bu besinleri tam buğday alternatifleriyle değiştirmek, lif içeriğini de artıracağı için kan şekeri düzeyini dengede tutacak, duygu durum değişikliklerini yavaşlatacaktır. Çok uzun süre aç kalmamak, öğün aralarını 3-4 saat olacak şekilde düzenlemek kan şekerindeki düşüşleri önler.
Folik asit ve omega-3 yağ asitinden zengin besinler ruh halini düzenlemede oldukça etkilidir. Omega-3 yağ asiti, beyinde vücudun diğer organlarına nazaran daha fazla bulunmaktadır ve depresyonu azaltmaya yardımcıdır. Somon, sardalye, uskumru gibi yağlı balıklar ve keten tohumu, ceviz gibi yağlı tohumlarda omega-3 bulunmaktadır. Ruh halini düzenlemede önemli bir diğer vitamin ise folik asittir. Yeşil yapraklı sebzeler, yulaf ezmesi, ay çekirdeği, nohut ve pancar mutlaka beslenme programında olmalıdır.
Orta yaş grubundaki bireylerde, beyinde oluşan oksidatif stresin depresyona neden olabileceği gösterilmiştir. Selenyum minerali ise bu oksidatif stresin etkisini azaltmaya yardımcı olur. Tam tahıllar, baklagiller, balık, ay çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, mantar ve yumurta selenyum minerali bakımından zengindir.
Beyindeki endorfin seviyelerini artıran bitter çikolata, olumlu duygu durumunu destekler. Çikolatayı sağlıklı kılan içeriğindeki kakao miktarıdır. Günde 20 gr bitter çikolata gün içerisinde daha iyi hissettirecektir.
8.800 kişinin yer aldığı bir çalışmada 65 yaşından küçük ve yeterince magnezyum içeren besinler tüketmeyen kişilerin depresyona girme riskinin % 22 daha fazla olduğu gösterilmiştir. Magnezyum beyin işlevselliğini ve ruh halini etkilemektedir. Kasların gevşemesinden de sorumlu olan magnezyum, vücuttaki eksikliği durumunda kaslardaki gerginliğin sebebi olmaktadır. Ispanak, pazı, kabak çekirdeği magnezyumun en iyi kaynaklarıdır.