Uzun zamandır hayatımızda var olan bir konudan söz edelim. Bu konu nedir dediğinizi duyar gibiyim. Çevre kirliliği, bütün insanlarımızın dikkat etmesi gerektiği bir nokta olmalı. Etrafımıza bir bakalım günde kaç kez sokakta yerlere atılan çöpler görüyoruz. Hemen hemen her yerde plastik atıklar, cam atıklar, peçeteler gibi birçok maddelere rastlıyoruz.
Günümüzde plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi bir süre geçmesi gerekir. Peki ya bu kadar uzun süre doğada kalan atıkları neden yerlere atıyoruz? Son zamanlarda covid tedbirleri kapsamında maske kullanılmaya başlanmasının ardından yerlere maske atıklarını da atmaya başladık. Maske atıkları sadece görüntü kirliliği yaratmıyor aynı zamanda salgın hastalığın yayılmasına yol açabilir. Çevre kirliliğine yol açan nedenler başlıca hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme ve doğal kaynakları ölçüsüz kullanmadır. Bilinçsizce yaptığımız çevre kirliliklerinin doğadaki canlılara da zarar verdiğini bilmemiz gerekir. Bir cam parçasının sokak hayvanlarının patilerini yaralaması gibi örnekler verebiliriz. Bir poşetin kuşun, kedinin boynuna dolanması gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz.
Demem o ki bilincinde olmamız gereken şu tek başımıza, sadece bize ait olan bir dünyada yaşamıyoruz. Gelecek nesillere temiz bir doğa bırakalım. Hiçbir şeye geç kalmadık bugünden itibaren doğayı ve çevreyi temiz tutmayı bir davranış biçimi haline getirelim. Çevrenin korunmasına yönelik atılan her adım insanlık için yapılmış olacaktır.