Bilişsel gerilemeyi engelleyecek sihirli bir hap yoktur. Sağlıklı bir beyin için en önemli stratejinin çok sayıda meyve, sebze, baklagil ve tam tahıl içeren sağlıklı bir beslenme düzenini takip etmek olduğunu, beslenme uzmanları olarak sık sık vurgulamaktayız. Bitkisel kaynaklardan ve balıklardan protein almaya çalışmak, doymuş yağlar yerine zeytinyağı veya kanola gibi sağlıklı yağları seçmek ise oldukça önemli.
Araştırmalar, sağlıklı bir beyin için tüketilmesi gereken besinlerin, aşağıdakiler de dahil olmak üzere kalbinizi ve kan damarlarınızı koruyan yiyecekler olduğunu göstermektedir.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Lahana, ıspanak, kale ve brokoli gibi yeşil yapraklılar, K vitamini, lutein, folat ve beta karoten gibi beyin sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip besin ögeleri içerir. Araştırmalar, bu bitki bazlı gıdaların bilişsel gerilemeyi yavaşlatacağını vurgulamaktadır.
YAĞLI BALIK: Yağlı balıklar, doymamış yağ olan omega-3 yağ asidi kaynaklarıdır. Haftada en az iki kez balık yemeye çalışın, ancak somon, morina balığı ve konserve ton balığı gibi cıva oranı düşük balık çeşitlerini seçmeye özen gösterin. Balık sevmiyorsanız, omega-3 takviyesini bir uzmana danışarak alabilirsiniz. Bitkisel omega-3 kaynağı olan keten tohumu, avokado ve cevizi günlük beslenmenize mutlaka ilave edin.
KIRMIZI MEYVELER: Araştırmalar, kırmızı meyvelere parlak tonlarını veren doğal bitki pigmentleri olan flavonoidlerin hafızayı geliştirmeye de yardımcı olduğunu gösteriyor. Annals of Neurology'de yayınlanan 2012 tarihli bir çalışmada, Harvard Brigham and Women's Hospital'daki araştırmacılar, her hafta iki veya daha fazla porsiyon çilek ve yaban mersini tüketen kadınların hafıza kaybını iki buçuk yıla kadar geciktiğini bulmuştur.
ÇAY VE KAHVE: Sabah kahvenizde veya çayınızda bulunan kafein, kısa vadeli bir konsantrasyon artışından daha fazlasını sağlayabilir. The Journal of Nutrition'da yayınlanan bir 2014 araştırmasında, daha yüksek kafein tüketen katılımcılar zihinsel işlev testlerinde daha iyi puan almıştır. Diğer araştırmalara göre kafein, yeni anıları kuvvetlendirmeye de yardımcı olabilmektedir. Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, katılımcılardan bir dizi görüntüyü incelemelerini ve ardından bir plasebo veya 200 miligramlık bir kafein tableti almalarını istedi. Kafein tableti alan gruptaki kişilerin çoğu ertesi gün görüntüleri doğru bir şekilde tanımlayabilmiştir.
CEVİZ: Kuruyemişler mükemmel protein ve sağlıklı yağ kaynaklarıdır ve özellikle bir tür kuru yemiş hafızayı geliştirebilir. UCLA'dan 2015 yılında yapılan bir araştırma, daha yüksek ceviz tüketimi olan kişilerin gelişmiş bilişsel test puanları daha yüksek çıkmıştır. Ceviz, alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen bir tür omega-3 yağ asidi bakımından yüksektir. ALA ve diğer omega-3 yağ asitleri açısından zengin diyetler, daha düşük kan basıncı ve daha temiz arterlerle ilişkilendirilmiştir. Bu hem kalp hem de beyin için iyidir.