Üniversiteler Ekim ayı ile beraber açıldı. Gençler okullarına kavuştu. Binlerce öğrenci Aydın’a gelerek yeni düzen kurdular. Yeni ev tutanlar oldu, yurda yerleşenler oldu, kimileri belediye yerlerinde kaldı derken konaklama sorunu bir şekilde çözüldü. Dersler başladı. Aynı zamanda şehri keşfetme serüveni de başlamış oldu. Merkezde olan öğrencilere baktığımızda bulvar üzerinde volta atmaya başladı bile. Tabi bu klasik bir Aydın’da yaşayan öğrenci davranışı.

Tabi Aydın, merkezden ibaret değil. Ben de öğrencilere gezebileceği birkaç yer tavsiyesinde bulunmak istedim. Yaşadığı şehrin kültürünü, tarihini ve doğal güzelliklerini görmek tabi onların en büyük hakkı olduğunu düşünerek başlıyoruz. En yakından başlamak istiyorum. Efeler’de bulunan Tralleis Antik Kenti. Menderes havzasının verimli toprakları üzerine kurulmuş olan bu kent İskender tarafından alınmasından sonra Hellenistik krallıklar arasında sık sık el değiştirmiştir. Kentin ismi antik kaynaklarda çoğunlukla Tralleis, ender olarak da Trallis şeklinde geçer. Atinalı tarihçi Ksenofon, Anabasis ve Hellenika adlı eserlerinde kentten Tralli şeklinde bahsetmektedir. Diğer antik kentlerde olduğu gibi Tralleis bir kavim olan Traller ve Argonlular tarafından Dor göçleri sonrasında kurulmuş ve ismini de buradan almıştır. Ancak kentin adını Tralla veya Thiba adında bir Amazon'dan aldığı düşüncesi de bulunmaktadır.

Efeler’den Germencik’e geçelim: Magnesia, Aydın ili, Germencik ilçesi,Tekin Mahallesi sınırları içinde, Ortaklar - Söke karayolu üzerindedir. Magnesia’ya, ya İzmir - Aydın karayolundan, Selçuk üzerinden; ya da Aydın’dan, Germencik üzerinden, ya da Söke üzerinden gelinebilir. İzmir'den tam 100 km, Ortaklar'dan 4 km, Söke'den de 16 km uzaklıktadır. Otoyolu tercih edenler, Bodrum – Söke çıkışında, Ortaklar yönüne döndüklerinde 1,5 km sonra Magnesia’ya gelmiş olurlar.

Sultanhisar’da bulunan Nysa Antik Kenti de Antik Karia bölgesinin önemli bir kenti. Nysa, Aydın – Denizli karayolu üzerinde Aydın’ın 30 km. doğusunda Sultanhisar İlçesi’nin 3 km. kuzeybatısında yer almaktadır. Nysa‘nın kuruluşu hakkındaki bilgileri Augustus devrinin ünlü gezgin ve coğrafyacısı Amasyalı Strabon (M.Ö.63 –M.S.21) ile tarihçi Stephanos’un anlattıklarından öğreniyoruz. Eskiden Karia olarak adlandırılan bölge Helenistik devirde, M.Ö. 3. yüzyılın ilk yarısında Seleukos’un oğlu I. Anthiochos Soter tarafından kurulmuştur.

Afrodisias Antik Kenti Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer alan Aphrodisias Antik Kenti, Menderes (Meander) Irmağı’nın bir kolu olan Dandalaz (Morsynus) Çayı’nın oluşturduğu bereketli vadide, denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerinde yer almaktadır.