Ben tarım uzmanı değilim ya da tarımsal üretimle ilgili herhangi bir bilgiye sahip değilim. Sadece işim gereği işin uzmanlarının ya da işin içinde olan üreticilerin açıklamalarını duyuyorum, dinliyorum. Hava sıcaklıklarında yaşanan denge kaybı, önce yağışlı geçen bahar ve yaz ayları ardından rekorlar kıran yüksek sıcaklıklar...

İnsanların olduğu gibi sebze ve meyvelerin de dengesi bozuldu. Alışık oldukları, yetişip gelişirken ihtiyaç duydukları su ve güneş ışığını her zaman olduğundan farklı şekilde, farklı tarihlerde almaya başladılar. Haliyle tarımsal üretim için alarm zilleri çalmaya başladı. Tarımla uğraşan insanların bazısı sıcak havanın incir gibi bazı türleri beslediğini savunurken bazısı kuraklık nedeniyle tarımda kıtlığa varabilecek tehditlerle karşılaşılabileceğini belirtiyor. Hatta daha yaz bitmeden bazı sebze ve meyvelerde sıcak nedeniyle çeşitli hasarlar meydana geldiğini anlatıyorlar.

Burada şu soru ortaya çıkıyor; sıcaklar tarım için iyi mi, kötü mü? Bu soru üzerinden herkes görüş belirterek tartışadursun. Yazımın başlığı bu olmasına rağmen burada asıl önemli olan bu sorudan ziyade, mevsim değişikliği neden yaşanıyor? Önlem almak için daha fazla geç kalınmadan neler yapılabilir?

Bu konular üzerine yoğunlaşıp küresel düzeyde olamasa bile bireysel anlamda en azından kendi şehrimizi kurtarmaya yetecek seviyede çalışmalar yürütmeliyiz. Bunu konuşup tartışmalıyız. “Sıcak iyidir”, “Sıcak kötüdür”tartışmaları bizi bir yere taşımayacak. Daha fazla geç kalmadan harekete geçilmesi ve geleceğimizin kurtarılması gerekiyor.