Sınavlar, öğrencilik hayatının şüphesiz en stresli süreci. Özellikle de eğitim sürecinin hangi okulla devam edeceğini belirleyen LGS ve YKS’de bu stresi yönetebilmek oldukça önemli. Beslenme açısından değerlendirdiğimizde ise sınav öncesi ve sınav günü kişinin tükettiği doğru besinler, strese bağlı doğabilecek bulantı, kusma ve dikkat dağınıklığının önüne geçebilecektir. Yeterli su içmek ve kan şekerini dengesizleştirecek basit şeker içeren karbonhidratlardan uzak durmak gerekmektedir.
Kahvaltı Mutlaka Yapılmalı!
Güne zinde başlamanın yolu kahvaltı yapmaktan geçiyor. Tüm besin gruplarını içeren bir kahvaltı yapmak, zihinsel performansı dinamik tutmak adına oldukça önemlidir. Süt, yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, sebze-meyve gibi dengeli seçimler yapılmalı. Sınav öncesi akşamı ve sınav sabahı kahvaltıda her zaman tüketilen yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmeli. Ders çalışırken motivasyonu artırmak, zihinsel performansı yükseltmek için; süt ve türevleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerle tahıl tüketmeye önem verin. Özellikle sınav öncesi dönemde hafıza ve konsantrasyon için omega-3 kaynağı olan balık haftada 2-3 gün tüketilmeli. Bitkisel omega-3 kaynağı olarak da her gün 3-4 tam ceviz beslenme örüntüsünde yer almalıdır.
Sınavdan bir gece önce daha önce tüketilmemiş bir besini tüketmeyin. Yüksek şeker ve yağ içeren besinlerin rahatlatıcı etkisi vardır. Strese bağlı olarak bu yiyeceklerin tüketimlerinin artması bağırsak problemlerine yol açabilir dikkatli olmakta fayda var. Zehirlenmelere karşı ve sindirim problemi yaşamamak adına dışarıda açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.