Kilo alımının birçok temel nedeni vardır, ancak en yaygın olanı hepimizin yaşadığı bir şeydir: stres. İster trafik sıkışıklığının neden olduğu hafif geçici tür, isterse travmatik bir yaşam olayının tetiklediği büyük ve kronik stres olsun, stres, bel çevrenizin dostu değildir. Stres, daha az besleyici ve kilo almanıza neden olabilecek rahatlatıcı yiyecekler tüketmenize neden olur.

STRESE BAĞLI YİYECEK TÜKETİMİ VE KORTİZOL
Stres, kandaki kortizol adı verilen bir hormonun seviyelerini yükseltir. Kortizol, adrenal bez tarafından üretilen ve metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olan bir hormondur. Aynı zamanda kan şekeri yönetimi ve hafızada da rol oynar. Kortizol seviyeleri yükseldiğinde, iltihaplanmayı teşvik edebilir ve vücudun orta kısımda yağ depolamaya başlamasına neden olabilir. Stres aynı zamanda uykuyu da etkileyebilmekte ve zamansız yiyecek tüketme eğilimini artırmaktadır.

STRESLİ Mİ HİSSEDİYORSUNUZ?
Stres çoğumuza tanıdık geliyor. Yine de bazı kanıtlar, kadınların stresten orantısız bir şekilde etkilendiğini gösteriyor. American Psychological Association (APA) tarafından 2014 yılında yapılan bir anket, kadınların erkeklerden ortalama olarak daha yüksek stres seviyeleri bildirdiklerini ortaya çıkardı. Engelli yetişkinler de engelli olmayan yetişkinlere göre stresi iki daha fazla yaşamaktadır.

STRESİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÖNETMEK, KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLABİLİR!
Stres birçok insan için hayatın kaçınılmaz bir parçası olsa da, kilo artışı kontrol edilebilmelidir. Strese tepkinizi değiştirmek ve bunu azaltmak için bazı stratejiler benimsemek oldukça önemlidir.
1) Gerginliği yok edin: Egzersiz, stres yönetiminin çok önemli bir bileşenidir çünkü fiziksel aktivite aslında kortizol seviyelerini düşürür. Sevdiğiniz bir aktivite bulmak günlük stresi ortadan kaldırmak için ihtiyacınız olan düzenli fiziksel aktiviteyi sürdürmenize yardımcı olabilir. Bu bazı insanlar için yoga, bazıları için ise yüksek yoğunluklu egzersiz veya ikisinin bir kombinasyonu olabilir.
2) Uykuya öncelik verin: Uyku eksikliği vücudunuzda dolaşan stres hormonlarının miktarını artırabilir. Bu nedenle yeterince uyumak, stresi etkili bir şekilde yönetmek için çok önemlidir. Yatmadan en az bir saat önce ekran başında olmamaya özen gösterin. Akıllı telefonların yaydığı mavi ışık uykuyu etkileyebilmektedir.
3) Bakış açınızı değiştirin: Hissettiğiniz stresin miktarı, koşullara ve bu koşulları algılamanıza bağlıdır. İki kişi aynı işi yapabilir, ancak sadece biri bunu stresli olarak algılayabilir. Kişilerin, kişiliğe veya erken yaşam deneyimlerine göre stresi yönetme becerileri de farklılık gösterir. Zorluklar hakkında düşünme şeklinizi değiştirmeye çalışmak, stresi azaltmanıza yardımcı olabilir.
4) Önceden planlamak: Yüksek stresli bir döneme giriyorsanız, destek almayı ihmal etmeyin. Stresli bir olaya hazırlanıyorsanız veya bir iş için son tarihle karşı karşıyaysanız, stresinizi yönetmenize yardımcı olacak egzersiz yapmayı veya sağlıksız yiyecekleri atıştırma dürtüsüne direnmenize yardımcı olacak sağlıklı bir beslenme programı uygulamayı deneyebilirsiniz.
5) Bir uzmandan yardım alın: Stresle baş etmekte veya duygusal yemeyi kontrol etmekte sorun yaşıyorsanız, bir psikolog veya diyetisyenden yardım almayı deneyin.