TEVFİK FİKRET KOCA

TEVFİK FİKRET KOCA

TARIM VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE NİTELİKLİ ELEMAN AZALIYOR    

TARIM VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE NİTELİKLİ ELEMAN AZALIYOR    

Tarım ve Sanayi sektöründe çalışacak işçi ve ara eleman sorunu git gide büyüyor. Ülkemizde artan okuryazarlık oranı ve üniversite mezunu sayısı ile birlikte kırsaldan kente göç oranının da artmasıyla tarım üretiminin yüksek olduğu bölgelerde çalışacak personel bulunmasında zorluklar yaşanmaya başlanmıştır. 

***
Tarımsal üretim potansiyeli bakımından Aydın ili yılın 12 ayı üretimde olan bölgeler arasında olup yaz kış tarla ve bahçe üretimleri devam etmektedir. Ülkemizde artan üniversite mezunu sayıları ile birlikte köylerde üretime katkı sağlayacak genç nüfusun yetişmesi günden güne azalmaktadır. Tarımsal üretim ve sanayinin gelişebilmesi ve üretim kapasitelerinin artabilmesi için fabrikaların ve işletmelerin en önemli kaynakları arasında olan üretim personelleri tedarikleri her geçen gün azalış göstermektedir.

***
Ülkemizde ve bölgemizde yatırım planı yapan yatırımcıların yatırım planlaması yaparken dikkat ettikleri en önemli konular arasında yer alan personel istihdamı kapasitesi bölge yatırımları konusunda büyük rol oynamaktadır. Kurulan veya kurulması planlanan işletmelerin personel tedarik zincirinde aksaklık yaşamaları üretimi ve dolayısıyla üretim akışını sekteye uğratacak olup, işletmenin zarar etmesine hatta kapanmasına sebebiyet verebilmektedir. 

***
Ülkemizde son yıllarda artan göçlerden dolayı tarımsal işletmeler ve sanayi tesisleri zorunlu personel ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına göçmenleri tercih etmektedir. Ülkemizde zorunlu ikamet eden göçmenler tarım ve sanayi sektörlerinde oldukça faal bir şekilde görev almakta ve neredeyse her sanayi sektöründe göçmenlere rastlanılmaktadır.

***
Üniversite mezunlarının istihdamını artırabilmek ve işletmelerin personel ihtiyacını karşılamak adına eğitim kurumlarına, özellikle üniversitelere büyük iş düşmektedir. Uzaktan eğitim, açık öğretim ve özel okulların yanı sıra yurtdışında eğitim veren okulların da diploma vermesi ile birlikte artık üniversite mezun sayısı her geçen gün artmaktadır. Üniversitelerin sadece diploma veren bir kurum olmaktan ziyade eğitim verebilen ve öğrencileri iş hayatına hazırlayan bir kurum olmaları ülkemizin en büyük ihtiyaçlarından biridir. 

***
Üniversite öğrencilerinin üretime katkı sağlayabildikleri ve hem eğitilip hem de çalışma hayatında girerek öğrenebildikleri modeller hayata geçirilmeli ve nitelikli elemanlar yetiştirilebilmedir. Mesleki eğitime verilen desteklerin yanı sıra üniversite öğrencilerinin de iş hayatına adaptasyonunu sağlayacak projeler ile üretimde inovasyon ve katma değer oranı artırılarak doğrudan ve dolaylı istihdama büyük katkı sağlanabilir. Üniversite ve mesleki eğitim gören öğrencilerin zorunlu staj dönemleri işletmelerin ve bölgelerin ihtiyaçlarına göre adapte edilebilmeli ve bu öğrenciler uzun süreli stajlara tabi tutularak işi öğrenebilecek sürelerde işletmelerde görev alarak nitelikli elemanlara dönüşebilmelidirler.

***

DİĞER YAZILARI


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
TEVFİK FİKRET KOCA Arşivi
SON YAZILAR