Her geçen gün karşı karşıya kaldığımız hayat pahalılığı, enflasyon ve fiyat artışları gündemimizden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşamış olduğumuz döviz kurlarındaki anormal seviyelerdeki dalgalanmalar fahiş fiyat artışlarına sebep olmuş olup, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu yeni ekonomi paketi modeli ile Türk Lirası yaklaşık %35 oranında değer kazanmıştır.
Her ne kadar döviz kurlarında oldukça önemli seviyede düşüş gözlenmiş olsa da bu düşüş tüketim malzemelerine ve piyasaya henüz gerçek anlamda yansımamıştır. Maliye Bakanlığı’nın ve Yerel yönetimlerin denetim çalışmalarının arttırılmış olması ile fiyat düşüşünün de kısa zamanda piyasaya yansımasını umut ediyor ve dört gözle bekliyoruz. Piyasada yapılan denetimler sonucunda karşılaşılan fahiş fiyat uygulamaları ve stokçuluk ile ilgili yetkili kurum ve kuruluşlarımızın yapmış olduğu çalışmaların oldukça caydırıcı olduğunu ve bu denetimlerin daha da artırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
20 Aralık 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu yeni ekonomi modeli paketi sonrası Bakanlıklarımız da Sayın Cumhurbaşkanımızın Talimatıyla Yeni teşvik ve destek modelleri üzerine çalışmalar yapmış olup sırasıyla bunları da halkımıza duyurmuşlardır. Yeni ekonomi paketi modelimizin ana temasına bakacak olursak en önemli başlığın üretim olduğu apaçık ortadadır. Üretimin artırılması ve üretim sektörlerinin daha da güçlenebilmesi adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın KOSGEB Destekleri ön plana çıkmaktadır. KOSGEB destekleri ile hem üretim safhalarından üreticilerimizde maddi yardımda bulunulacak hem de istihdamın artırılması adına önemli destekler sağlanacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR aracılığı ile personel istihdamı için işbaşı eğitim programları kapsamında maaş ve sigorta destekleri sağlayacaklar. Esnaflarımıza %100’e kadar faiz indirimi uygulayarak Halk Bankası Aracılığıyla destek kredileri sunulacak. Bunların yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı Kapsamında %50 hibe desteği uygulanacak olup yatırımcılara maksimum 1.750.000 TL ‘ye kadar hibe desteği sağlanacak. Kırsal alanda nitelikli istihdamı artırabilmek adına Uzman Eller Projeleri Kapsamında mezuniyet alanında yatırım yapmayı planlayan yatırımcılarımıza 100.000 TL’ye kadar %100 hibe desteği sağlanacak. Özellikle istihdamı artırabilmek ve ara eleman yetiştirebilmek adına Mesleki Eğitim Merkezleri’nde (Çıraklık Eğitim Merkezleri) eğitimini sürdüren çıraklara asgari ücretin 3’te 1’i oranında maaş desteği sağlanacak.
Önemli gelişmelerle karşılamış olduğumuz 2022 yılında üretimi desteklemek adına oldukça kritik adımlar atılmıştır. Üretimin ve ekonominin canlanması ve istihdamın artırılmasına yönelik çalışmaların sürdürülmesine rağmen nitelikli ara eleman sorunu da gün geçtikçe büyümekte ve Organize sanayi ve Serbest Bölgelere Kurulması Planlanan tesislerle ilgili yatırımcıları düşündüren en önemli konular arasında yer almaktadır.
Ülkemizin Nüfusunun Avrupa Nüfusuna kıyasla oldukça genç, dinamik ve okuma yazma oranının da oldukça yüksek olmasına rağmen vasıfsız insan gücünün oldukça fazla olduğu görülmektedir. Özellikle İş başvurularında sürekli karşılaşılan “ne iş olsa yaparım” sözü bunu doğrular niteliktedir. Ülkemizde Okuma yazma oranının fazla olması ile özellikle teknik işlerde yetiştirilmek ve çalışmak üzere ara eleman bulmakta işverenlerin oldukça problem yaşamalarının en önemli sebepleri arasında, üniversite mezunlarının sayısının gün geçtikçe artıyor olması ve ne yazık ki ülkemiz koşullarında herkesin kendi alanında çalışabilmesinin mümkün olmaması yer almaktadır. Oysaki birçok branşta mesleki eğitimlerini tamamlamış mavi yaka personellerin üretim safhalarında işletmelere daha çok faydalı olabilecekleri ve kendilerini geliştirirlerse kendi branşlarından bile daha fazla kazanç sağlayabilecekleri gerçeğinin gösterilmesi gerekmektedir.
Ne iş olsa yaparım sözü ne kadar iyi niyetle söylenmiş olsa da maalesef yeterli seviyede mesleki eğitim almamış kişilerin ne iş olsa yapabilmeleri mümkün görünmemektedir. Bir torna tezgahının, lazer tesviye makinasının, kaynak makinasının kullanılması ya da forklift, dozer, kepçe gibi iş makinalarının kullanılabilmesi için mesleki eğitim ve sertifikaların alınması şarttır. Bu nedenle özellikle iş arayan kişilerin de kendilerini çalışabilecekleri alanlarda geliştirerek gerekli donanımları kazanarak mezuniyetleri ne olursa olsun yeni iş kolları yaratabilmeleri oldukça önemlidir.
Üretime geçmek isteyen ya da üretimini sürdüren ve büyütmek isteyen birçok yatırımcının arayış içinde bulunduğu kendini geliştirebilen nitelikli ara elemanların sayısının artırılarak üretim kalitesinde ve istihdamda önemli derecede gelişmeler sağlanacağı kuşkusuzdur.

DİĞER YAZILARI