Aydın Valiliği Toplantı Salonunda Temmuz ayı Asayiş ve Güvenlik Basın açıklaması gerçekleştirildi. Aydın Valisi Dr. Osman Varol, aktardığı asayiş olaylarının yanı sıra 30 Temmuz tarihinde Çine’nin Kavşit Mahallesi'nde başlayan bir orman yangınına ilişkin bilinmeyen detayları basın mensuplarıyla paylaştı.

Vali Varol, yangın ile ilgili ilk ihbarın 15.01'de düştüğünü söyleyerek, “Yangına 15.06'da, yani 5 dakika içerisinde ulaşan arazözlerimizle ilk müdahale başlıyor. Daha sonrasında çok kısa bir süre içerisinde bir helikopterin, kalkış emri aldıktan sonra hazırlanıp kalkması 15-16 dakika sürüyor. Yaklaşık yarım saat içerisinde oraya suyunu bırakmış oluyor helikopterimiz. Yani maksimum bir reaksiyon süresinde helikopterlerimiz de müdahaleye başlıyor” ifadelerini kullandı.

“236 haneden 515 vatandaş güvenli alanlara yerleştirildi”

Saha genelinde toplamda 804 tane personel, 25 hava aracı (bunun 19 tanesi helikopter, 6 tanesi uçak), 71 arazöz, 23 su tankeri, 31 iş makinesi ve 126 kara aracı olmak üzere toplam 262 araçla müdahale gerçekleştirildiğini kaydeden Vali Varol, “Çok geniş bir alanı etkiledi biliyorsunuz yangın. Dolayısıyla bütün bu ekipler 3 gün boyunca sahada, bizlerle beraber çok yoğun bir gayret ortaya koydular. Burada Mutaffar Yaylası'nı, Bölüklü köyünü ve Tatarmemişler mahallelerini tedbiren tahliye ettik. Tahliye için 2 bin kişi kapasiteli Işıklı Erkek Öğrenci Yurdu hazır hale getirildi. Toplam 236 haneden 515 vatandaşımız güvenli alanlara yerleştirildi. Tabii bu bölgede vatandaşlarımız hayvancılıkla iştigal ediyorlar. Onların da aynı zamanda geçim kaynakları olan bu varlıklarını da oradan tahliye ettik. Burada kayıpların önüne geçmek için bine yakın büyükbaş ve 100'e yakın küçükbaş hayvan da güvenli alanlara, özellikle çoğunluğu Çine'nin merkezindeki hayvan pazarına tahliye edildi ve güvenlik sağlandıktan sonra tekrar döndüler” diye konuştu.

Aydın’da 6 yıl hapsi bulunuyordu! Jandarma enseledi
Aydın’da 6 yıl hapsi bulunuyordu! Jandarma enseledi
İçeriği Görüntüle

“70 kişi sağlık birimlerimize başvurdu”

Sahada şu an hasar ve zarar tespit çalışmaları devam ettiğini aktaran Vali Varol, sağlık bilançosunu da paylaştı. Vali Varol, “O dönemde iletişim aksaması olmasın diye 3 tane mobil baz istasyonu sahaya sevk edildi ve kuruldu. Sağlık tedbirleri kapsamında 8 ambulans, 3 UMKE ekibi ve 35 sağlık personeli sürekli olarak bölgede görev yaptı. Toplam 70 kişi sağlık birimlerimize başvurdu ve hizmet aldı. Bunların 22 tanesi Orman Genel Müdürlüğü personeli, 4 tanesi jandarma personeli, 44 tanesi de sivil vatandaşımız arkadaşlar. Ağır yaralanan vatandaşımız yok. Sadece bir vatandaşımızı il dışına, yanık sebebiyle İzmir Şehir Hastanesi'ne sevkini gerçekleştirdik. Şu an itibarıyla da dediğim gibi sahada arkadaşlarımızın hem tedbirleri hem de hasar ve zarar tespit çalışmaları devam ediyor.
​Vatandaşlarımıza, ilimize, ilçemize tekrar geçmiş olsun diliyoruz. Hepimizi çok üzen, hiç istemediğimiz bir olaydı. Tekrarı olmamasını diliyoruz. Ama devletimiz de bütün gücüyle karadan, havadan hazırlıklı bir şekilde de bir olma, risk oluşması durumunda hazırdır; bunları da belirtmek istiyorum” dedi.

Muhabir: ZEYNEP ÖZGE ÇÜMLEK