Vicdanın denetimi olur mu? Tabii ki de olur. Bunu da bizler yaparız aslında. İçini kendi bilir insan. Vicdanını kendi sorgular kişi. Gerekirse vicdanı hapse atar, gerekirse beraat verir ona. Kişi kendinin hem avukatı hem savcısı ve tabii ki de hakimidir. Son sözü söyler, kararı bağlar. Böylece vicdanı rahatlar ya da keşke yapmasaydım der. Dıştan bakan kimse konuyu bilemez çünkü hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Onu en çok yaşayan bilir ve elbette en doğru kararı o verebilir.

Avukatlık mesleğine hiç özendiniz mi? Ne güzel işte kendinizin hukuk danışmanı olun. Hatta avukatı, savcısı, hakimi olun ama lütfen her işte olması gerektiği gibi bu iş için çok özenli ve gerektiği gibi davranın. Bu işi öyle bir düzgün yapın ki vicdanınız rahat olsun.

Tabii ki herkesin vicdanla ilgili tanımlamaları farklıdır. Bilmiyorum siz vicdan kelimesinden ne anlıyorsunuz? Söyledim ya herkesin vicdan tanımı farklıdır ama lütfen doğrusu olsun. Doğrusu olsun ki vicdanımız rahat olsun.

Bugün hangi işi yaparsanız yapın, mesleğiniz ne olursa olsun, hocanız vicdanınız olsun. Müteahhit olun tek sorunuz 'Bu evde ben yaşıyor olsam ev nasıl olmalıydı' sorusu olsun. Öğretmen olun 'bu dersleri öğrenmek için ne yapmalıyım' sorusunu kendinizi sorun. Hiç fark etmez çöpleri toplayan kişi olun sorunuz 'temiz bir alanda yaşamak ister miyim, bunun için ne yapmalıyım' olsun. Vicdanınızın gözetiminde, sorularınızla şekillenen bir hayatınız olsun ki mutlu olabilesiniz.