Vücudumuzda, akut ve kronik olmak üzere iki tür iltihaplanma gelişebilir. Akut iltihap, vücudun bir yaralanma veya enfeksiyona verdiği koruyucu tepkidir. Örneğin, parmağınızı kestiğinizde akut iltihap oluşur. Vücudunuz bölgeyi korumak için beyaz kan hücreleri gönderir. Biraz şişlik ve kızarıklık görebilir ve ağrı hissedebilirsiniz, ancak bu işlem enfeksiyonu önlemek için kritik öneme sahiptir.
Vücut, toksinler gibi zararlı maddeleri sigara içmekten kurtarmaya çalıştığında kronik iltihaplanma tetiklenebilir. Artan kronik iltihaplanma seviyeleri, özellikle karın çevresindeki aşırı yağ ile de ilişkilidir.
Düşük dereceli kronik iltihaplanma kan damarlarına, arterlere, sinirlere ve bağırsaklara zarar verebilir. Sonunda kalp hastalığı, diyabet, belirli kanserler ve bazı bağırsak hastalıkları gibi kronik hastalıklara yol açabilir.

Diyet, kronik iltihabı etkileyebilir mi?
Araştırmacılar, iltihaplanma belirteçlerine (CRP, IL-6, TNF-α) bakarak, diyetin iltihaplanmayı etkileyebileceğini bulmuşlardır. Ayrıca diyetin kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere kronik hastalık riskini etkilediğini gösteren çok sayıda kanıt vardır. İltihaplanmaya neden olabilecek diyetler kardiyovasküler hastalık riskini artırabilmektedir.

Journal of the American College of Cardiology'de (JACC) yayınlanan yeni bir araştırma, iltihaplanmaya neden olabilecek diyetlerin artmış kardiyovasküler hastalık (KVH) riski ile ilişkili olup olmadığını inceledi. Araştırmacılar, 200.000'den fazla kadın ve erkeğin diyetlerini değerlendirdi.
Araştırmalar, en çok iltihaplanmaya neden olan yiyecek tüketenlerin, en fazla iltihaplanmayı engelleyecek yiyecek tüketenlere kıyasla % 38 daha yüksek bir kardiyovasküler hastalık geliştirme riskine sahip olduğunu gösterdi.

Hangi Besinler İltihaplanmayı Artırır?
Daha yüksek iltihaplanma yapma potansiyeli olan yiyecekler kırmızı et, işlenmiş et ve organ etidir; beyaz ekmek, beyaz pirinç ve birçok tatlı gibi rafine karbonhidratlar; ve kola, sporcu içecekleri dahil olmak üzere tüm şekerli içecekler.

İltihaplanmayı Azaltan Besinler
Antiinflamatuar potansiyeli daha yüksek yiyecekler, lahana, kara lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerdir; kışlık ve yazlık kabak ve sarı biber gibi koyu sarı sebzeler; kinoa, tam tahıllı ekmek ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar; ve meyveler, çay, kahve ve şarap. Bu yiyecekler, karotenoidler, flavonoidler, vitaminler ve lif gibi spesifik iltihaplanmayı önleyici bileşikler içerir. Akdeniz diyet modeli, iltihaplanmayı engeller. Sonuç olarak da iltihaplanmaya neden olabilecek yiyecekleri sınırlamaya, iltihabı önleyecek besinleri de artırmaya özen gösterin.
Lif; meyveler, sebzeler, fasulye, fındık ve tohumlar, porsiyon başına 5 gramdan fazla lif içeren paketlenmiş yiyecekler tüketin. Rafine tahılları, kahverengi pirinç ve tam buğday gibi tam tahıllı seçeneklerle değiştirin. Humuslu çilek, elma veya havuç gibi yüksek lifli atıştırmalıklar yiyin. Yemek tabağınızın yarısını sebzelerle doldurun
Baharatlar; zerdeçal, kurkumin, biber, tarçın, sarımsak, zencefil, soğan vb.
Tekli doymamış yağ asitleri; (zeytinyağı, kanola yağı, susam yağı
Omega-3 yağ asitleri; (somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, keten tohumu ve ceviz sofranızdan eksik olmasın.