Yemeğinizi, hızlı yemek alışkanlık haline mi geldi? Sofrada herkesten önce tabağınızı mı bitiriyorsunuz? O halde fazla kilolarınızın sebebi, hızlı yemek yeme alışkanlığınız olabilir.
Günlük hayatımızda hep bir yerlere yetişme çabası, hızlı yemek yememizi tetiklemektedir. Mide ile beyin üzerinde bulunan tokluk sinyalinin arasındaki süre yaklaşık 20 dakikadır. Yani, biz yemek yerken tokluk sinyalinin gelmesi 20 dakikayı bulmaktadır. Hızlı yemek yediğimizde bu süre zarfı boyunca ihtiyacımızdan daha fazla yemek yiyoruz. Besinleri yeterince çiğnememek besinden alınan tadı da zorlaştırmaktadır. 30 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada hızlı ve yavaş beslenen bireylerin enerji alımları araştırılmış. Çalışmaya katılan kadınlar ikiye ayrılarak yavaş ve hızlı beslenen gruplar oluşturulmuş ve bu bireylerin öğün başına kendilerini tok hissettikleri kalori miktarı ve sıvı tüketimi ölçülmüş. Araştırma sonucunda katılımcı kadınların, hızlı beslenen gruptakilerin ortalama 645 kalori aldığı, yavaş beslenen gruptakilerin ortalama 579 kalori aldığı görülmüş. Ayrıca hızlı yemek yiyen gruptaki bireylerin daha hızlı acıktıkları ve tokluk hissinin güçlü olmadığı gösterilmiştir.
Besinler hızlı tüketildiğinde, kana daha hızlı karışıyor ve bir anda çok kalori almamıza neden oluyor. Bu durum fazla kilonun yanında tip-2 diyabet, insülin direnci ve metabolik sendrom gibi metabolik problemlere de neden olabilmektedir. Ayrıca hızlı yemek, besinleri iyi çiğnemeden büyük parçalar halinde yutmamıza neden olmaktadır. Çiğneme işlemi, midedeki asitin besinleri parçalama hızını artırır. Besinler yeterince çiğnenmezse reflü gibi mide şikayetlerinin artmasına neden olacaktır.
Daha yavaş yemek yiyebilmek için,
1) Duygu durumunuzu kontrol edin.
2) Doğru yemek partneri edinin.
3) Yemekleri çok sıcak tüketmeyin.
4) Yemek aralarında su veya maden suyu için.
5) Her lokma sonrası çatalı, bıçağı elinizden bırakın.
6) Yemeğinizden her seferinde küçük lokmalar alın.
7) Tabağınıza az porsiyonlarda yemek alın.
8) Her lokmanın tadını çıkarın.