Sofralarımızın olmazsa olmazı zeytin ve zeytinyağının yetiştirilmesi ve üretimi ülkemizde ağırlıklı olarak Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gerçekleştirilmektedir. TÜİK verilerine göre Bölge bazlı yağlık zeytin üretimi incelendiğinde; üretimde %50 ile Ege bölgesi birinci sırayı almaktadır. Ege bölgesi içerisinde ise en büyük paya % 28.31 ile Aydın ili sahip olmaktadır. Aydın ili aynı zamanda Türkiye yağlık zeytin üretiminin de % 14.02’sini gerçekleştirmektedir. Bilindiği üzere bölge ekonomisinin geçiminin büyük bölümünü tarımsal faaliyetlerden ve tarımsal ürünlerin işlenmesinden sağlayan Aydın özellikle yağlık zeytin üreticiliğinde oldukça önemli bir konuma sahiptir.

Dünyanın en kaliteli zeytinin ve zeytinyağlarının yetişmekte olduğu Akdeniz Bölgesinde yer alan ülkemizin özellikle Aydın’ın bahçelerden, ağaçlardan sofralarımıza gelene kadar geçirmiş olduğu aşamalarda zeytin üreticileri ve zeytinyağı fabrikaları sahipleri çeşitli problemlerle karşılaşmaktadır.

Gıda ve üretim sektörünün önemli sorunu haline gelen vasıflı ve vasıfsız personel istihdamı sıkıntısı zeytinyağı fabrikalarında farklı bir boyutta yaşanmaktadır. Bunun en önemli nedeni zeytinyağı fabrikalarının mevsimsel yani dönemlik çalışıyor olmalarından ve çalışan personelin sürekli istihdam edilemiyor olmasından önemi derecede etkilenmektedir. Bilindiği üzere zeytinyağı fabrikaları yılda yaklaşık 3 ila 4 ay arasında çalışmakta yılın geri kalan 8 ile 9 ayı arasında üretim yapmamaktadır.

Her yıl üretim sezonunun açılması ile zeytinyağı fabrika sahipleri aynı sorunla karşılaşmakta ve zeytinyağı makine operatörleri ve vasıfsız eleman bulmakta zorluk yaşamaktadır. Bu sebeple de mevcut piyasada bulunan operatörler aylık 10 ila 15 bin TL arasında ücret talep etmektedirler.

Zeytinyağı üreticilerinin karşılaştıkları bu sorunun ortadan kaldırılması için ivedilikle Odalar, Borsalar il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve dernekler eğitimler düzenlenmeli ve yeni operatörler yetiştirilerek istihdam artırılmalıdır. Personel sayısının yeterli doyuma ulaşması ile operatör ücretleri de makul seviyelere gelecek olup, üreticilere yönelik İlgili Bakanlıklarca sunulan teşvikler ve pirim destekleri sayesinde bu işletmelerin yılın 12 ay faaliyet sürdürebilmeleri için atılımlar yapılabilecektir.

DİĞER YAZILARI