Son günlerde özellikle sosyal medyada sıklıkla duyduğumuz ‘duygu regülasyonu’ baş etmekte zorlanılan bir durum, zorlayıcı bir duyguyla karşı karşıya kalındığında duygu, davranış ve bedendeki duyumları fark edip yöneterek en uygun tepkiyi verebilmektir. Yani en basit tanımıyla duygularını kontrol altına alıp ona uygun davranmaktır diyebiliriz.
Duyguları regüle etmek demek, onları yok etmek değildir. Aksine tüm duyguların doğal olduklarını kabul ederek, onları anlamak ve isimlendirmek demektir.
Peki ama duygularınızı tanıyor musunuz, bir duyguyu yaşarken neler yaptığınızın farkında mısınız?
Örneğin öfkelendiğinizde bütün köprüleri yakıp geçiyor musunuz yoksa kendinizi sakinleştirmeyi başarabiliyor musunuz?
Cevabınız evet kendimi sakinleştirebilirim ise duygu regülasyonu konusunda başarılı sayılabilirsiniz.
Cevabınız hayır ise duyguları regüle etme konusunda ipuçlarına gelin birlikte göz atalım.
Öncelikle durun ve yaşadığınız durumu değerlendirin. Daha sonra bu olayın size nasıl etki edeceğini düşünün. Örneğin size zarar veriyor mu, faydası olacak mı buna odaklanın.
Sırada ne hissettiğiniz var. Hissettiğiniz şeye bir isim verin. Öfke, hayal kırıklığı, üzüntü, korku ,mutluluk gibi. Bütün duyguların insan olmamızın doğal bir sonucu olduğunu hatırlayın. Hepsi bize ait hepsi bize özgü duygular.
Böyle ilerlemeyi başarabildiğinizde ve buna istikrarla devam ettiğinizde hissettiğiniz bütün duyguları kontrol içinde yaşayabilir, duygu regülasyonunu sağlayabilirsiniz.
Ayrıca sağlıklı bir şekilde yaşamak, sağlıklı düşünebilmeyi sağlayacağından duygu regülasyonuna katkısı olacaktır.