Çok eski deyişlerde de belirtildiği gibi sağlık ağızda başlar. Aslında önemsiz gibi görünen ama bazı problemlerin temelinde olan ve dikkat etmemiz gereken bazı temel sağlık kuralları vardır. Bunlardan biri ve en önemlisi diş sağlığıdır. Çocukluğumuzda büyüklerimizin sürekli diş sağlığı hakkında yaptığı uyarıları hatırlarsınız. Dedelerimizin misvak kullandığını hatta faydalarının sayılarak diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu anlattıklarını anımsarız.

Yapılan bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açabiliyor.
Yediğimiz yiyecekler çiğnenip, tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hale getirilir. Ağız aynı zamanda konuşmaya yardım eder. Tat alma organı olan dilin; çiğneme, yutma, konuşma gibi çok önemli yan görevleri de bulunur. Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır.

Hepimizin kullanımına sunulmuş tap taze dişleri olmuştur. Birçoğumuz daha çocukken bu sıfır kilometre dişlerimizi hor kullanıp daha yolun başındayken eksik dişlerle yaşamımıza devam etmek zorunda kalmış olabiliriz. Günümüz teknolojisi tabi ki sınırsız tedavi ve estetik hizmetlerle bizlere yeni dişler sağlayabiliyor ama bence sahip olduklarımızı koruyup kullanmak daha güzel ve sağlıklı olacaktır. En başta da belirttiğim gibi diş deyip küçümsediğimiz bu yaşamsal parçalarımızdaki sıkıntılar aslında daha büyük problemlere gebe olabiliyorlar.


Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları olarak karşımıza çıkar.
Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir ve diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler diğer yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.

İşte bu yüzden dişlerimizin bakımına dikkat etmeli ve küçük bir sorunun bütün sistemi etkileyebileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.