Çocukluk yıllarında çamurla oynayarak başlayan hamur işi merakını mesleğe dönüştüren Nezahet Yeniçulha, geleneksel pazen kumaşlara duyduğu ilgiyle unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri yaşatmaya çalıştığını söyledi. Pazen kumaşlarla yaklaşık 10 yıl önce katıldığı bir televizyon programı sayesinde tanıştığını anlatan Yeniçulha, ziyaret ettiği evlerde gördüğü eski pazenler, kanaviçeler ve dantellerden çok etkilendiğini ifade etti.

“Pazenleri Yeniden Hayatın İçine Kazandırmak İstiyorum”
Topladığı eski kumaşları ve el işi ürünlerini değerlendirdiğini söyleyen Yeniçulha, “Eski işleri ve geleneksel ürünleri çok seviyorum. Pasta ve börek yapmaya da çocukluğumdan beri meraklıydım. Küçükken çamurla oynayarak başlayan bu ilgim zamanla hamur işlerine dönüştü. Bu işi çok sevdiğim için kendi iş yerimi açmaya karar verdim ve dükkanımı açtım. Pazen kumaşlara olan ilgim ise yaklaşık 10 yıl önce başladı. Katıldığım televizyon programına katılmıştım. Program sırasında ziyaret ettiğimiz evlerde eski pazenleri, kanaviçeleri ve dantelleri görünce çok etkilendim. Eve döndüğümde sandıkları karıştırmaya başladım. O günden beri pazenlerle yatıp pazenlerle kalkıyorum diyebilirim. Evimdeki odalardan biri tamamen pazen kumaşlara ayrılmış durumda. Eski kanaviçeleri ve dantelleri toplayıp değerlendiriyorum. Bu eski pazenleri yeniden hayatın içine kazandırmak istiyorum. Tutacaklar, örtüler ve çeşitli ev tekstili ürünleri yapıyorum. Kendime elbiseler de diktim. Bunu hobi olarak sürdürüyorum” dedi.

“Eski Kumaşları Bulmak Oldukça Zor”
Sümerbank basmalarından ilham aldığını belirten Yeniçulha “Kullandığım kumaşların bir kısmı eski Sümerbank basmaları ve Sümerbank artık faaliyet göstermediği için eski kumaşları bulmak oldukça zor. Ancak gezilere gittiğimde, özellikle İstanbul, İzmir ve farklı şehirlerdeki kumaş pazarlarını geziyorum. Değişik renklerde kumaşlar alarak bu kültürü yaşatmaya çalışıyorum. Günümüzde benzer kumaşlar Bursa ve Denizli gibi tekstil merkezlerinde de basılıyor. Yine de eski Sümerbank kumaşlarını bulup değerlendirmeyi çok istiyorum. Ürettiğim ürünler arasında çok amaçlı örtüler bulunuyor. Bunlar yoğurt mayalama örtüsü olarak kullanılabildiği gibi, küçük çocuklar için sofra örtüsü olarak da değerlendirilebilir. Ayrıca tutacaklar yapıyorum. Bu ürünler çaydanlık altlığı olarak da kullanılabiliyor. Küçük boy tutacaklar da hazırlıyorum. Ürünlerimin fiyatları boyutlarına göre değişiyor. Küçük ürünler 50 ila 75 lira arasında satılıyor. Çift taraflı büyük örtüler ise yaklaşık 400 lira. Bu ürünleri genellikle boş zamanlarımda hazırlıyorum” diye konuştu.

“Sıcak Bir Ortam Oluşturmak İstiyorum”
İleride kahvaltı yapılabilen, geleneksel kumaşların ve el emeği ürünlerin sergilendiği otantik bir mekan açmayı hayal ettiğini söyleyen Yeniçulha, “Dükkandan çıktıktan sonra akşamları oturup hobi olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Satışlarım şu an güzel gidiyor. Ancak hedefim bu işi daha da büyütmek ve ürünlerimin toptan satışını yapabilmek. Bazı müşteriler ürünleri gördüklerinde ne olduğunu hemen anlayıp sorular soruyorlar. Bazıları ise merakla bakıp geçiyor. Ancak çoğu kişinin dikkatini çekiyor. Çünkü eski pazenler ve geleneksel basma kumaşlar günümüzde oldukça kıymetli hale geldi. Bu ürünlerin değerini bilen insanlar da özellikle ilgi gösteriyor. İlerideki en büyük hayalim, bu ürünleri de içinde barındıran otantik bir mekan açmak. İnsanların kahvaltı yapabileceği, geleneksel kumaşları ve el emeği ürünleri görebileceği sıcak bir ortam oluşturmak istiyorum” ifadelerini kullandı.





