- Dijital dönüşüm mü?
- Hayır.
- Verilerin dijital ortama aktarılması mı?
- Maalesef o da dijitalleşme demek.
- Dijitalizasyon ise iş süreçlerinin ve modellerinin teknolojik değişimini ifade eder.

***

Elinizde müşterilere ait deftere yazılı veriler olsun. Ürün bilgisi, satış bilgisi, cari bilgisi vb. bunları bilgisayar ortamına aktarmak dijitalleşme olarak ifade edilir. Dijitalleştirdiğiniz bu verileri klasik olarak saklamak yerine iş modelini buluta taşımak dijitalizasyon ve bu iş modellerini analiz edebilir hale gelmek ise dijital dönüşüm olacaktır. Üç terim de birbirinden farklı kavramlar olarak karşımıza çıkar.

***

Peki bu kavramların bize olan etkisi ne yani biz bunları bilsek ne olur bilmesek ne olur.

***
Eğer orta yaş grubundaysanız iş hayatınızın geleceği için elzem bir konu. (Ne de olsa emeklilik yaşınız 63.) Eğer iş hayatına yeni başladıysanız sizin için de vizyon koyulması gereken bir konu yada daha okul dönemindeyseniz ve iş hayatına atılmaya hazırlanıyorsanız sizin için de zorunlu bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bu üç kavram iş modellerini değiştiriyor.

***

5 yıl içerisinde trend olacak meslek gruplarına bakacak olursak bunu daha net anlamış oluruz.

***
Araştırmalara göre 2025 yılında trend gösterecek meslekler;

- Yapay zekâ ve robotik mühendisliği
- Big Data (Büyük Veri) Analiz
- Veri bilimci
- Süreç otomasyon
- İş geliştirme
- Dijital dönüşüm
- Dijital dedektif
- Bilgi güvenliği
- Yazılım ve uygulama geliştirme
- Blockchain geliştirme
- Nesnelerin İnterneti
- İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Tasarımı

***

Evet bu alanlar ve bu alanlara paralel birçok meslekler grubu en çok aranan meslekler olacaktır ve tabi ki bu meslekler günümüzdeki birçok mesleği de bitirecektir.

***

Toplum 5.0 (bu konu hakkında da yazım olacaktır) ile birlikte de artık “İnsani Dijitalizasyon” başlayacaktır.

***

Her ne kadar adını anmak istemesem de pandemiyle birlikte aslında bilgi çağı hız kazanmıştır. Özellikle dijitalizasyon anlamında. Çünkü gelişen teknolojiyi endüstri tabanına yaymak zaman alıyordu bunlar anlatılıyordu ancak ilerleyen iş akışında farkına varılmıyor sürekli erteleniyordu. Ülkemizde endüstri 4.0 uygulamasını yapan çok iyi firmalar olsa bile dijital dönüşüm, nesnelerin İnterneti gibi konular çoğu orta ölçekli firmaya uzaktı ancak pandemi dönemiyle beraber bu teknolojilerle haşır neşir olduk ve çok fazlaca bu işlerin içerisine girildi artık kullanıcılar bu konuları anlıyor ve yorumlaya biliyor ve buna da “Yeni Normal” deniliyor.

***

Bir sonraki yazım "Bilgelik” de görüşmek dileğiyle. Hoşça Kalın.

***

DİĞER YAZILARI