Psikolog HAZAL HUNTÜRK YILDIRIM

Psikolog HAZAL HUNTÜRK YILDIRIM

ÖZGÜVEN DÜŞÜKLÜĞÜ VE SEBEPLERİ

ÖZGÜVEN DÜŞÜKLÜĞÜ VE SEBEPLERİ

Herkese merhabalar. Bu haftaki konumuz özgüven.
Öncelikle özgüven nedir sorusunun cevabıyla başlamak istiyorum. Özgüven; kişinin kendi değeri hakkındaki subjektif değerlendirmesi ve kendiyle ilgili olumlu olumsuz özelliklerini değerlendirme şeklidir.
Yani özgüven kendimiz hakkında sahip olduğumuz genel düşünceyi, kendimize biçtiğimiz değeri ifade eder.
O halde özgüvenin düşük olarak değerlendirilebilmesi için neler gerekir:
Kimseye hayır diyememek, sınır koyamamak, kendini yetersiz ve başarısız görmek, sosyal ortamlara girememek, değersiz hissetmek gibi durumların yaşanması gerekir.
Örneğin özgüven düşüklüğü yaşayan bir kişi; içe dönük bir duruş sergilemeye yatkındır. Kendinden bahsederken genellikle olumsuz özellikleri üzerinde durur. Gündelik olaylarda bile kendini suçlamaya meyillidir. Davranışlarından ve kendinden emin olamama durumu hakimdir. Kusurlarına odaklanır. Fazla özeleştiri yapar ve sık özür dileme davranışı görülebilir. Görünüm olarak ise başı öne eğik, omuzlar düşük, göz temasından kaçınan, kısık bir ses tonuyla konuşan kişilerden söz edebiliriz.
Özgüven düşüklüğü yaşamanın sebeplerine bakacak olursak; çocukluk çağında onaylanmamış olmak, sevgi eksikliği yaşamış olmak, başarılarının yeterince takdir görmemiş olması, ailesinin müdahalesine fazlaca maruz kalınması ve ya ailenin fazla serbest bir yaklaşımı olması, ikili ilişkilerde reddedilme ve başarısızlık hissini sayabiliriz.
Elbette tüm bu yaşanan olaylar karşısında kişideki özgüven seviyesi değişiklik gösterebilir.
Fakat kişi, işe kendini severek başlar ve bazı olayları ve kişileri kendi kontrol edebileceğine inanırsa, kendiyle ilgili olumlu düşünceler geliştirirse, yakınlarından destek görürse, kendine başarabileceği hedefler koyarsa, istemediği şeyler için hayır diyebilirse özgüvenini yükseltebilir.
En önemlisi de mükemmel olma baskısından kurtulup, zayıf yanlarını bilerek güçlendirmek için çaba göstermektir.

DİĞER YAZILARI

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog HAZAL HUNTÜRK YILDIRIM Arşivi
SON YAZILAR