Söke Kooperatif Başkanı Yılmaz Gültekin, başkanlar kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada “birliğin” piyasa şartlarını izlemek adına ay sonunu bekleme kararı aldığını ifade etti.
Önceki yıllarda yoğunlukla pamuk ektiklerinden, Trakya’daki ayçiçeği ile ilgili fiyat dalgalanmalarını uzaktan izleyen Sökeli üreticiler, bu yıl bu sürecin tam merkezinde yer alıyor. Söke ovasında 220 bin dekara ulaşan ayçiçeğinde rekor ekim yapan binlerce çiftçinin geleceği doğrudan Trakya Birlik’in ilan edeceği rakama bağlı.

Tarladaki maliyet yangını

Geciken fiyat açıklaması, geçtiğimiz yıla oranla mazot, taban gübresi ve ilaçlama maliyetlerinin katlanması ile tarlada artan üretim maliyetleriyle bunalan çiftçinin omuzlarındaki yükü daha da ağır hissettiriyor.
Traktör deposunu doldurmanın bile artık bir lüks haline geldiği, sulama elektriğine gelen zamlar ve işçilik giderleri de eklenince, tarımsal girdiler üretici için kabusa dönüşmüş durumda. Topraktan mahsulünü kaldırmaya hazırlanan üretici için açıklanacak fiyat, sadece bir kazanç kapısı değil; gelecek yıl tarlaya yeniden girip giremeyeceğinin de tek teminatı olacak.

Söke Ovası'ndaki çiftçinin gözü 'Birlikte'

Aydın’da dikkat çeken transfer! Eski İl Başkanı YENİ Parti’ye geçti
Aydın’da dikkat çeken transfer! Eski İl Başkanı YENİ Parti’ye geçti
İçeriği Görüntüle

Maliyetlerin Altında Fiyat korkusu

Sürecin uzaması üzerine bölgedeki Tarım Odaları da harekete geçerek ortak bir çağrıda bulundu. Oda temsilcileri yaptıkları açıklamada, "Çiftçimiz bu yıl tüm riskleri göze alarak Söke Ovası'nı ayçiçeği ile donattı. Ancak Trakya Birlik'in açıklayacağı avans fiyatın, artan bu girdi maliyetlerinin altında kalması bölge tarımı için tam bir yıkım olur. Talebimiz, çiftçinin emeğini koruyacak, enflasyon karşısında ezmeyecek ve Çukobirlik'in 37,5 TL'lik hamlesini de aşacak adil bir taban fiyatın bir an önce ilan edilmesidir" ifadelerini kullandı.
Yılmaz Gültekin de açıklanacak fiyatın avans fiyat olacağını, duruma göre ileride fiyat yükseltilebileceğini belirterek, Çukobirlik'in 35,5 TL olarak açıkladığı ayçiçeği alım fiyatını 37,5 TL'ye revize etmesinin memnun edici olduğunu söyledi.

Muhabir: MİNE EREN