19 Mayıs 2019’da milli bayramımızın kutlandığı sıralarda TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ve TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) öncülüğünde “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi” açıklandı. Listenin birinci sırasında Aydın’dan bir işletme yer alıyor. Sökede bulunan Biomar Sagun Yem Sanayi firması liste başına yerleşmiş. Büyük gurur duydum. Uzun zamandır aldığım en güzel haberler arasında yerini aldı.
Özellikle kapanan işletme sayısının ülke ortalamasının çok üstünde seyrettiği ilimizde bu tür başarılı işletmelerin varlığı hem ilimiz adına hem de ülkemiz adına gurur verici bir tablo. Bu tür işletmelerin sayısının giderek artması en büyük temennimiz. İşletmeyi daha önceden tanıma fırsatı bulmadığım için Pazartesi sabahı ilk iş firmayı arayıp tebrik etmek oldu. Firma yetkilisi Ahmet Bey ile yaptığım kısa bir görüşmeden ve internet sitelerinden yaptığım araştırmada işletmenin Söke’de olduğunu ve balık yemi ürettiğini öğrendim. Ağırlıklı olarak yurtiçi satışları ile bu başarıyı yakalayan firmanın ileriki günlerde ihracatta da liderlik ipini göğüslemesini temenni ederim. Firma 2 yılda cirosunu yüzde 5.324 oranında artırmış Evet, yüzde beş bin üç yüz yirmi dört! Bu başarıdan dolayı kendilerini tebrik ederim.
Ekonomik Savaşlar Büyüyor!
Dünya’da savaşlar artık sadece sınır savaşları olarak gerçekleşmiyor. Ekonominin küreselleşmesiyle ve kurulan dengelerde bir takım ihtiyaçların karşılanmasının tekelleşmesi dolayısıyla bağımlılıklar ve buna bağlı olarak hassasiyetler de artıyor. Küreselleşme ve tekelleşme biraz tezat gibi görünse de maalesef durum bu. Küreselleşme bize sınırsız ürün ve hizmet imkanı sunsa da bazı ürün ve hizmet seçenekleri için tekelleşme giderek artıyor. Örneğin hayatımızdan bir anda “Google” arama motorunun, “Microsoft” ürünlerinin ya da “Android” işletim sisteminin çıktığını düşünelim. Sonuç ne olur, kısa vadede kestirmek biraz güç olsa da ikame ürünlerin hiç birisinin bu ürünlerin yerini alamayacağı bir gerçek. Nokia kendi yazılımını denedi ve hızlıca zirveden en dibe düştü. Bu gün ABD başkanı Trump’ın Çinli telefon üreticisi Huawei için uygulamaya çalıştığı ekonomik baskı başarılı olursa sert bir ekonomik savaşa hazırlıklı olmak lazım. Zira Google, Huawei ile olan lisans anlaşmasını askıya aldığı söylentileri dolaşmaya başladı. Yaptırımların ve baskıların tek taraflı kalmayacağı, karşılıklı olarak devam edeceği hissediliyor.
Bütün bunlardan anladığımız şudur ki, ekonomi küreselleştikçe aktör sayısı artsa da bazı ürün ve hizmetlerde büyük bir tekelleşme ile karşı karşıya olduğumuz bir gerçek. Bazı ürün ya da hizmetlere o kadar bağlandık ki, hayatımızdan çıkarıp atmamız neredeyse imkânsız. Dünya nereye doğru gidiyor bilinmez fakat güç merkezlerindeki dengeli dağılımın bozularak, ekonomik gücün belirli ülkelerde toplandığını gözlemlemek mümkün. Devlet başkanları ekonomik güçlerini bir tehdit unsuru olarak kullanmaya alışmış durumdalar. Tansiyon ara ara yükselse de gerginlik sürekli tırmanıyor. Sonumuz hayır olsun.
Sağlıcakla kalın.