Kalkınma ajansları zaman zaman adını duyduğunuz fakat çoğumuzun işleyişini tam olarak bilmediği kurumlardır. Ne iş yaparlar, kime ne destek verirler, ne kadar bütçeleri var pek bilinmez. Aslında kapalı kutu bir kurum değiller fakat dönemsel faaliyetlerde bulunduklarından olabilir diğer destek veren kurumlar kadar da popüler değiller.
Kalkınma ajansları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı kurumlardır. Benim nazarımda kuruluş amacı ülkemiz gerçekleri ile tam olarak bağdaşan nadir oluşumlardandır. Kabaca tanımlamak icap ederse bölgelere ayrılmış ülke haritasında her bölgede o bölgenin sorunlarına özel destek unsurları oluşturan kurumlardır.
Merkezi ve geneli kapsayan kararlardan çok lokal (bölgesel) sorunlara ve çözümlere odaklanırlar. Ülke genelinde birçok kalkınma ajansıyla çalıştım. Hepsi muazzam bir işleyişe ve çok kaliteli bir kurum kültürüne sahip. Personelleri son derece donanımlı, yardımsever ve çözüm odaklı.
Bizim bölgemizde Aydın, Denizli ve Muğla illerinden sorumlu olan GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) mevcut. Zaman zaman destek haberlerini duymuşsunuzdur. Özellikle 2021 yılı benim için GEKA’nın en prestijli yıllarından birisiydi diyebilirim. Çıktığı destekler çok güzel kategorize edilmiş ve tamamen bölgenin vizyonunu genişletecek desteklerden oluşmuş. Bu hususu kendilerine de bizzat ilettim.
2021 yılı desteklerine baktığımızda eğitime yönelik teknik desteklerin ön plana çıktığını gözlemleyebiliyoruz. Özellikle özel sektöre ve kooperatiflere yönelik teknik destek programlarının firmaların fiziksel yeterliliğinden çok teknik yeterliliğine odaklandığını gözlemleyebiliyoruz. Bölgemizde makine parkuru yerinde olup da bilgi ve kabiliyeti olmadığı için gerekli katma değeri sağlayamayan yüzlerce firma ve kooperatif mevcutken bu destekle en azından mevcut kapasiteleri kullanarak çıktıların artırılması hedeflenmiş.
Sanayi sektörü ve kooperatiflerin aile anayasası hazırlığından Pazarlama, dış ticaret, e-ticaret ve e-ihracat danışmanlığına kadar dijital dönüşüm danışmanlığından, dijital pazarlama danışmanlığına, verimlilik artırıcı proje hazırlama ve proje uygulama danışmanlığına kadar daha birçok alanda alacakları danışmanlıklara hatırı sayılır bir bütçe ile yüzde 100 hibe sağlamıştır.
Destek unsurlarından anlıyoruz ki GEKA 2021 yılında fiziki kapasiteden çok teknik kapasiteye yönelerek mevcut işletmelerin verimliliğini daha düşük bütçelerle artırarak hem bölgenin kalkınmasına hem de firmaların mevcut kapasitesini daha verimli kullanmasına odaklanmıştır.
Sadece fiziki kapasiteye değil teknik kapasiteye de odaklanılan 2021 yılından sonra 2022 yılı için de aynı ve benzer projelerin desteklenmesini umut ediyorum.
Durumumuz ortada, kapasite kullanım oranlarımız yerlerde. Bu sebeple bize makine/ekipman yatırımı kadar eğitim yatırımı da elzem.
Sağlıkla kalın, hoşça kalın.