LÜTFİ ÖZKAL

LÜTFİ ÖZKAL

İŞSİZLİĞİN İKİNCİ YÜZÜ

İŞSİZLİĞİN İKİNCİ YÜZÜ

Yıllardır mücadele edemediğimiz, uğruna hükümetler devrilen, siyaset meydanlarında ağır eleştirilere sebep olan bir sorunumuz var bizim. “İŞSİZLİK” sorunu… 
İşsizlik denilince her daim iş bulamayan insanlar ve bu insanların çaresizlikleri gelir gündeme. İş bulamayan insan sayısı arttıkça piyasanın daraldığı ve ekonominin kötüye gittiği konusunda herkes hemfikir olur. 
Bir de işsizliğin ikinci yüzüne bakmak lazım. Açık iş gücü piyasası. Yani “İŞÇİ BULAMAYANLAR” listesi… Gelin acı tablo ile dolu olan bu listeyi birlikte inceleyelim. Aydın ilimizde 2015 yılında 35 Bin kişi istihdam etmek için işverenler İŞKUR müdürlüklerine talepte bulunurken 2016 yılında bu rakam yine 35 Bin kişi dolaylarında seyretmiş, 2017 yılında 48 Bin kişiye yükselmiştir. Yani tabiri caiz ise işverenler ‘yok mu çalışacak insan iş vereyim’ diye haykırmışlardır. Buna rağmen sonuç bulabilmişler midir derseniz maalesef olumlu bir yanıt bulamadım. İlimizde 2015 ve 2016 yıllarında yaklaşık 18 bin kişi 2017 yılında ise yaklaşık 25 bin kişi işe yerleştirilebilmiş ve taleplerin yarısı anca karşılanabilmiştir. 
Sokak söylemlerinde siyasetçiler işsizler için yeni iş kapıları, fabrikalar, atölyeler kuracağız diye bağıra dursunlar; şunu açıkça ifade edebilirim ki siz fabrika ve atölye kurdukça “İŞSİZLİK AZALMAYACAK, İŞE YERLEŞTİRME SORUNU ARTACAKTIR.” Bunu kendi kafamdan söylemiyorum. Yine rakamlar der ki 2017 yılında işverenler en çok beden işçisi aramışlar ve bulamamışlardır. Bunun yanında en çok aranan iş gücü listesinin en başlarında şoför, satış danışmanı, paketleme işçisi ve ön muhasebeci gibi meslek grupları da yer almaktadır.
Olmaz da, diyelim ki yetkililer imkânları sağladılar ve açtık bir fabrika. Fabrikamızda çalıştıracağımız beden işçisi nerede? Ya da malları taşıtacağımız şoför? Satış yaptıracağımız, muhasebemizi tutturacağımız personeli kim sağlayacak? Ürünlerimizi kim paketleyecek ve bu sorularımızı kime yöneltsek cevap alırız?
İş sahaları açmadan önce mesleksiz insanlar mesleğe yönlendirilmeli ve “İŞÇİSİZLİK” sorunu acilen çözüme kavuşturulmalıdır. Bir tarafta ‘yok mu beni çalıştıracak bir patron’ diye feryat eden işsizler, diğer tarafta ‘yok mu benimle çalışacak bir personel’ diye aranan patronların olduğu iş gücü piyasasında yetkililerimizin klasik anlayıştan uzaklaşıp acil çözüm önlemleri alması şart olmuştur. İş isteyene iş değil, “MESLEK” verirsek bu sorunun çözümüne yaklaşmış oluruz.
Rakamları sorgulayanlar ya da daha detaylı (ve bir o kadar üzücü) araştırma yapmak isteyenler için İŞKUR tarafından Aydın 2018 işgücü piyasası araştırma raporuna göz atmalarını tavsiye ederim. Özellikle seçimlerden önce işsizlere “İŞ” olacağız diyenlere raporu okumalarını özellikle istirham ederim. Konu daha uzar gider, detaylar için tekrar bu konuyu irdelemek gerekli olacak sanırım.
İş dolu, aş dolu, sevgi dolu günler hepimizin olsun. Kalın sağlıcakla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
LÜTFİ ÖZKAL Arşivi
SON YAZILAR