İthalatı durduracak makine üretti

İthalatı durduracak makine üretti
ABONE OL
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Aydın Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Temel, KOSGEB desteğiyle Türkiye’nin ithal edeceği rulman iç bilezik montaj-demontaj makinesini yapıp dışa bağımlılığın önüne geçti.

ÖZEL HABER-ABDURRAHMAN FIRAT - Türkiye’de ilk demir yolu hattı Aydın-İzmir arasına yapıldı. Türkiye’de olmayıp ithal edilen cihazları üretmeyi kendisine prensip edinen Temel, 18 yıl önce girmiş olduğu sanayi sektöründe adından söz ettiren projelere imza attı.

Kamu ve özel kurumlar tarafından sadece bölgeler ve şehirlerarası ulaşımda değil, taşımacılık için de demiryolu sektörüne büyük yatırımlar yapılıyor. Türkiye’de mülkiyeti TCDD’ye ait 18 bin 607 adet, özel sektöre ait 3 bin 491 adet olmak üzere toplam 22 bin 98 adet yük vagonu bulunuyor. Demiryolu sektöründe artan vagonlarla birlikte makine ve ekipman ihtiyacı da arttı. ADÜ öğretim görevlisi Temel, demiryolu sektörünün ithal edeceği “rulman iç bilezik montaj-demontaj makinesi” yapıp Türkiye’nin dışa bağımlılığının önüne geçmeyi hedefliyor.

Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü bitirdikten sonra imalat mühendisi, Ar-Ge mühendisliği ve Ar-Ge müdürü olarak özel sektörde görev yapan Temel, 2014 yılında doktora yapmak için Adnan Menderes Üniversitesi'ne geçti. Temel’in hedeflerinden bir tanesi doktora yapmak diğeri ise şirket kurup ithal gelen ürünlerin muadilini yapıp ithalatın önünü kesmekti. Üniversiteye geçtikten sonra Temel, doktora çalışmasına başladı. Doktora danışmanı Doç. Dr. Pınar Demircioğlu’nun desteğiyle ithalatı çok yoğun olan bir demir yolu malzemesi üzerine çalışmaya başladığını belirten Temel, 2018 Aralık ayında iki büyük kurumsal firma ile gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde şirketi kurmaya karar verdi. Adnan Menderes Teknoloji Geliştirme A.Ş.’de (ADÜ Teknokent) demiryolu sektöründe ihtiyaç olan bir test cihazını yapmak üzere 24 aylık bir proje sunarak şirketini kurdu. Temel, şirketini kurar kurmaz o iki kurumsal firmayla proje çalışması başladı. O firmalardan bir tanesi Türkiye’de istediği düzeyde imalatı olmayan, ithalatı yapılacak ‘rulman iç bilezik montaj-demontaj makinesi’ istedi. Bunu yapabileceğimizi ön gören Temel, ‘Hidrolik tahrikli demir yolu teker yatakları montaj demontaj sistemi geliştirilmesi’ adlı proje hazırladı. Temel, “KOSGEB’in AR-GE desteğine başvurduk. KOSGEB projemizi destekledi” dedi.

Demir yolu sektörü çok bakir bir sektör olduğunu vurgulayan Temel, daha yeni yeni özel firmaların kurulduğunu vurgulayarak, KOSGEB tarafından desteklenen ‘Hidrolik tahrikli demir yolu teker yatakları montaj demontaj sistemi geliştirilmesi’ projesini anlattı.

Şu anda ilk etapta Türkiye için 6 veya 7 tane bu makineye ihtiyaç olduğunu ifade eden Temel, “Vagon ve lokomotif tekerleri bir buçuk ton ağırlığında. Bunların yataklarının montaj-demontajı için kullanımı kolay, hassas, hem montaj hem demontaj yeteneği olan, farklı teker tipleri için modüler, portatif ve yatakların montajının standartlar içerisinde yapılıp yapılmadığının doğrulamasını yapabilecek özellikte makinenin doğrulama özelliği hariç sadece yurt dışında bulunuyordu. Yani ithal edilmesi gerekiyordu. İlk müşterilerimizden biri bizimle görüşüp projemizi satın almasaydı kesinlikle yurt dışından ithal edecekti. KOSGEB desteğiyle yerli bir makine ürettik. Hidrolik tahrikli demir yolu teker yatakları montaj demontaj makinemiz demir yolu sektöründe vagon ve lokomotif bakım atölyelerinde kullanılıyor. Teker imalat fabrikalarında kullanılıyor. Bu makinenin yurt dışındaki fiyatı yaklaşık 30 Euro civarında. Bizim hedefimiz seri imalata geçip yurt dışındaki fiyatının üçte biri fiyatına üretmek. Bu hem ülkemiz için bir kazanç olacak hem de üçte bir fiyat vererek rayiç değeri belirleyen biz olacağız” diye konuştu.

Temel, “KOSGEB şirketimizin adım atması için çok önemli bir kurum oldu. Çünkü bizim bu tasarımını yaptığımız makinenin, analiz ve doğrulamasında kullandığımız bilgisayarı KOSGEB desteği ile satın aldık. Bu tasarımını yaptığımız CAD programını KOSGEB desteği ile satın aldık. Aynı zamanda tasarımını ve prototipini yaptığımız makinenin imalatı sırasında kaynaklardaki hataları KOSGEB desteği ile aldığımız ultrasonik muayene cihazıyla belirledik. KOSGEB desteği ile mühendislik açısından son derece üst seviyede bir cihaz yaptık. Yapmış olduğumuz bu cihaz, Avrupa’da yapılan muadilinin kesinlikle altında bir cihaz değil hatta üstünde bir cihaz olmuştur. Rulmanların montajı ve demontajının hangi hızlarda daha güvenli montaj edildiğini bu cihazla analiz edeceğiz. KOSGEB desteğiyle bu cihazın imalatında kullandığımız malzemelerin yüzde 75’ini aldık. Normalde KOSGEB desteği olmazsa herkesin cesaret edebileceği bir makine değil. Çünkü risk var. KOSGEB desteği ile biz bu riski aldık. Sonuçta başarılı olduk. Makineyi yaptık. Şu anda siparişi veren firmaya makineyi teslim ettik denemeleri sürüyor. KOSGEB desteğiyle demir yolu sektöründe bir perdeyi aralamış olduk” diye konuştu.

ithalati-durduracak-cihat-uretti-145826-6d5a40f24e044b7561df9a1e260204fb.jpgithalati-durduracak-cihat-uretti-145826-881d5f91d1c19542ff4387b47211e2d2.jpgithalati-durduracak-cihat-uretti-145826-ce730fdb6007a56a67268c6ab27762f3.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum