Yazılarımda sık sık kullandığım bir ifade olan “KOBİ” (Küçük ve Orta Büyüklükteki, İşletmeler) terimi ile ilgili olarak okurlarımdan sorular almaktayım. “Sizin bahsettiğiniz destekler KOBİ’ler için, bizi ilgilendirmiyor” ya da “Hep KOBİ’leri yazıyorsunuz, biraz da bizden bahsetseniz” diyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Sanırım KOBİ ifadesi ile büyük ölçekli işletmelerden bahsedildiği algısı oluşuyor. Oysa ki ülkemizdeki işletmelerin %))’dan fazlası KOBİ niteliğindedir.
KOBİ, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ifadesini oluşturan kelimelerin baş harfinden meydana gelen bir kısaltmadır. Yönetmelikte KOBİ, "250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 125 milyon lirayı aşmayan ve yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimler." olarak tanımlanmaktadır. KOBİ vasfındaki işletmeler mikro, küçük ve orta büyüklükte işletmeler olarak ayrılmıştır. Yine aynı yönetmelikte bu işletmelere ilişkin;
“- Mikro işletme: 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 3 milyon lirayı aşmayan işletmeler.
- Küçük işletme: 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 25 milyon lirayı aşmayan işletmeler.
- Orta büyüklükteki işletme: 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon lirayı aşmayan işletmeler.” Tanımı yer almaktadır.
KOBİ Stratejisi Eylem Planı 2015 - 2018 'den alınan verilere göre KOBİ’ler ülkemizdeki işletme sayısının toplamının %99’unu oluştururlar. Buna rağmen büyük işletmelerle kıyaslandığında ekosistemde yeterli büyüklüğe sahip olmadıkları görülebilir. Rakamlardan bazıları şu şekilde:
• KOBİ’lerin toplam mal ve hizmet satın alışları içerisindeki payı, %65,5’tir
• KOBİ’lerin üretim değerindeki payı, %56,2’dir.
• KOBİ’lerin çalışanlar sayısı içerisindeki payı, %75,8’dir.
• Toplam katma değerin %55 'ini,
• Toplam satışların %65,5 'ini,
• İthalatın %39,9’unu
• Toplam yatırımların %50 'sini,
• İhracatın %59,2’sini KOBİ’ler sağlamaktadır.
• KOBİ kredilerinin bankacılık sektörü toplam krediler içerisindeki payı, %26’dır.
Yukarıdaki rakamlardan da anlaşılacağı üzere KOBİ’ler ülke ekonomisinin bel kemiğini oluştursa da büyük işletmelerle mukayese edildiklerinde hacimlerinin yeterli büyüklüğe ulaşamadığı da gözlemlenmektedir.
Sağlıkla kalın.