Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte alerjik rahatsızlıklar da kendini belli etmeye başladı. Özellikler Nisan ayında artan polen sayısıyla birlikte kendini belle eden alerjik rahatsızlıklar, bir çoğumuzun hayatını kabusa çeviriyor.

Alerjik nezleye neden olan polenler kişinin birçok kez hapşırmasına ve burun tıkanıklığı yaşamasına neden oluyor. Bir polenin alerjiye neden olabilmesi için, 1 metreküp havada 25-50 polen olması gerekir. Kırlarda; kavak, huş ağacı, kızıl meşe, kızıl ağaç, fındık, selvi, kayın, söğüt, ıhlamur, zeytin, karaağaç, çınar gibi ağaç polenleri ile İngiliz çimi, domuz ayrığı, çayır kelp kuyruğu, çayır salkım otu, tatlı ilkbahar otu benzeri çayır, pelin, yapışkanotu, sinirotu, akkazayağı, kuzukulağı gibi yabani ot ve arpa, buğday, yulaf, çavdar ve mısır gibi hububat polenlerinin alerji yaratma olasılığı daha yüksek. İlkbaharda özellikle rüzgarlı günlerde bu alerjik reaksiyonların daha fazla olabileceğini göz önünde bulundurarak önlem almalı, bilhassa sıcak ve kuru günlerde ekstra dikkatli olmalıyız.

Dikkatli olmamız gereken bir diğer nokta evlerin ve arabaların kapı ve pencerelerin kapalı tutulması olacaktır. Evi havalandırmak üzere açtığınız kapı ve pencereler aslında bahar aylarında daha çok hastalanmanıza neden olabilir. Sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve sabahın erken saatlerinde dışarıya çıkmamaya özen göstermeliyiz.


Tatil için deniz kenarları tercih etmeliyiz çünkü deniz kenarında çok az polen bulunur. Dışarıda gözlük ve şapka kullanılmalı, saçlarımızı uyumadan önce mutlaka yıkamalıyız. Dışarda giydiğimiz kıyafetleri banyoda çıkarmalıyız. Yani işin özü bahar mevsiminde alerjik nezle olmak istemiyorsak polenlerden olabildiğince kaçmamız gerekiyor. Yukarda saydığım önlemleri uygulayabilirseniz bahar mevsimini en az zararla kapatabilirsiniz. Hepinize sağlıklı günler dilerim.