Çocukların doğumundan itibaren anneler müzik dinletmeye başlıyor. Peki bu müzikler gelişimde nasıl rol oynar, gelişimde etkisi var mıdır, psikolojik olarak çocuklara etki eder mi? Anneler bu tür konularda bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde çocuklarına müzik dinletmeye başlıyor. Tabi bu genelde çocukları sakinleştirmek için yapılan bir durum. Ama müziğin çocukları ruhsal olarak etkilediği bir çok makale, araştırma yapıldığı görülmüş. Bunlar üzerine kısa bir görüş bildirmek istedim.
Ben de bu konu ile ilgili araştırmalar yapıp bilgiler edinmeye çalıştım. Bir kişinin müzik ile bağı anne karnından başlayıp hayatı boyunca devan edebilirmiş. Özelikle yapılan araştırmalarda klasik müziğin anne karnındaki bebeği sakinleştirdiği ile ilgili ciddi bir deney yapılmış. Deneylerde klasik müzik dinleyen bebekler anne karında sakinleşmiş. Müzik bebeğin hem motor hem bilişsel, hem dil gelişiminde rol oynadığı uzmanlar tarafından tespit edilmiş. Yani müzik çocuğu olumlu yönde etkileyebildiği uzmanlar tarafından kanıtlanmış.
Peki müzik dinletirken hangi tür dinletilmeli? Bu konuda da ciddi çalışmalar yapılarak anne ve baba yönlendirilmeye çalışılmış. Anne karnından başladığı için klasik müzikler ile başlamalıyız. Çocuklar anne karnında 24’üncü haftadan sonra bir şeyleri anlayıp hissetmeye başlıyorlar. Bu yüzden daha ruhu okşayan, sakinleştirici müzikler seçmeliyiz. Bu da bebeğin ruhsal gelişimine büyük katkı sunacaktır. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nın danışmanı Dr. Erdal Atabek, ailelere "Çocuklarınızı klasik müzikle tanıştırın" diyerek gelişimde klasik müziğin önemini anlatmaya çalışmıştır.