Malumunuz geçtiğimiz günlerde sanayide kullanılan doğalgaz bedeline hatırı sayılır bir zam yapıldı. Bu zamla birlikte birçok ürünün de fiyatı hemen zamlandı. Yani bu zam bir nevi domino etkisi yarattı. Tabi bu ürünlerin bir çoğu hammadde olunca (fayans, cam, pvc vb.) kısa vadede konut fiyatları da ciddi oranda artış sağlayacaktır.
Görevli elektrik tedarik şirketleri tüketici satışı yaptığı müşterilerinin sözleşmelerini tek taraflı feshetti. Bu şekilde elektrik enerjisinin de maliyeti artmış oldu.
Bazı ürünlerin piyasaya etkisi tahmin edilenden çok daha fazladır. Enerji de bu kapsamdadır. Doğalgaz, elektrik, akaryakıt vb. ürünlere yapılan yüksek oranlı zamlar piyasayı bir anda alt üst edebilir, dengeleri bozabilir.
Küresel enerji krizi devam ettiği sürece bu tür haberlerin devamının geleceğini söyleyebiliriz. Akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların evimizde kullandığımız fayanstan soframıza koyduğumuz ekmeğe, kıraathanede içtiğimiz bir bardak çaya kadar önemli oranda etkisinin olacağı kaçınılmaz bir gerçek.
Tabi bu dengelerin enflasyonu da alt üst edeceği ayrı bir sorun teşkil ediyor.
Pandemi başında kapanmalar başlamışken küresel piyasaların arzının bir anda yükseleceği ve bu arz fazlasının piyasaları alt üst edebileceği senaryolar arasındaydı. Ben de bu senaryonun gerçekleşeceğini öngörerek 7 Nisan 2020 tarihinde KORONA SONRASI TARİHİ BİR FIRSAT isimli yazımda bu konuya yer vermiştim. Dileyen okurlarımın bu yazımı da incelemesini tavsiye ederim.
Şu vaziyet gösteriyor ki, 1990’lı yıllardan sonra hızla küreselleşen piyasaların ekmeğini yeterince yedik. Şimdi de bu küreselleşmenin ağır faturalarını ödeyeceğiz sanırım. Tabi bu konuyu ayrıca ele alacağım. Fakat ileriki yıllarda kendi kendine yeten ülkelerin çok daha rahat bir yaşam sürdüklerine şahit olacağız. Hatta hep söylediğim gibi, küresel ısınma, küresel enerji krizi vb. olaylara karşın önlem olarak herkesin kendisine yetecek kadar ekilir/dikilir bir toprak sahibi olması büyük öneme sahip olacaktır. Çünkü sebep ne olursa olsun sonuç olarak bu gidişat önemli oranda bir gıda krizinin de habercisi aslında.
Konuyu dağıtmadan toplamak gerekirse elektrik, akaryakıt ve doğalgaz zamlarının domino etkisi yaratması bilinmeyen ya da tahmin edilmesi zor bir durum değil. Asıl belirsizlik piyasada iş yapan sanayici ve tüccarın gelecek yol haritalarını nasıl çizeceğini kestirememesidir. Yani “BELİRSİZLİK” ortamı..
Sağlıkla kalın, hoşça kalın..