Çiğdem Aşiroğlu

Çiğdem Aşiroğlu

Minik kaktüslerimize nasıl bakabiliriz?

Minik kaktüslerimize nasıl bakabiliriz?

Hepimizin evinin veya çalışma masasının bir köşesini muhakkak bir kaktüs süslemiştir. Hem bakımının basit ve zahmetsiz oluşu hem de tatlı görüntüsüyle hayatımızın içinde kapladıkları minik köşeleri güzelleştiriyorlar.
 
Kaktüsleri bizler genellikle dekorasyon aracı olarak kullanırız. Sahip olduğu şık görüntü onu ev ve işyerlerinin en fazla tercih edilen bitkisi haline getiriyor. 
Bakımı basit olsa da bazen abartmak tatlı kaktüslerimizin zarar görüp çürümesine neden olabilir. Bu yüzden kaktüs bakımı için en fazla sorulan sorulardan birisi ise sulama oluyor. Kaktüsün sulanması konusundaki en önemli nokta kesinlikle çok su vermemek. Hatta toprağın içi kurumadan su verilmemesi en doğru sulama yöntemi. Kaktüsü sulama yapacağınız zaman havanın bol güneşli olmasına özen gösterin ve tek seferde bol su verin. Kaktüsler doğaları gereği havasız ve nemli ortamlarda pek yetişemiyorlar. Bundan dolayı yaz, sonbahar ve ilkbahar ayları kaktüs yetiştirmek için en uygun hava şartlarını sağlar. 

Kaktüs için tercih edebileceğiniz en uygun yer balkon ancak her yerde balkon bulma şansı olmuyor bu yüzden kapalı alanlarda bakacaksanız bu alanları sık sık havalandırmanızda yarar var. Ek olarak her kuralı harfiyen uyguladığınız halde kaktüsünüz çiçek açmıyorsa bunun nedeni bulunduğu ortamın nemli olması olabilir. Çünkü dikenlerinde biriken su kaktüsün gelişimini engelleyip onun ölmesine neden olabilir.

Son olarak ise daha iyi bir gelişim istiyorsanız kaktüsünüze gübre verebilirsiniz. Özellikle suni gübreler gelişimi ve çiçek açması için en ideal tercihlerden biri olacaktır. Gübreyi ise ilkbahar aylarında vermek daha pozitif sonuçlar almanızı sağlayabilir. Kış aylarında gübreleme yapmak ise yanlış bir tercih olacağı gibi bitkiye daha fazla zarar verecektir. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Çiğdem Aşiroğlu Arşivi
SON YAZILAR