Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Aydın’da meydana gelen deprem nedeniyle genci, yaşlısı herkes çok korktu.
Aydın’da yaşayan bütün vatandaşların olası büyük depreme her an hazırlıklı olmalı. Çünkü Aydın kırık hatların olduğu ve çok aktif bir bölgede yer alıyor.
Aydın’ın tarihini incelediğimizde depremlerin nasıl etkilerinin olduğunu görebiliriz.
Büyük bir depremin ardından Aydın’ın ilk yerleşim yeri Tralles’e kurulmuş. 1653 yılında Aydın’da büyük deprem meydana gelmiş ve bu depremde Aydın büyük hasar görmüş, şehrin ova kısmında alçalmalar olmuştur. 1653 yılında meydana gelen deprem Nazilli’nin merkez ve köylerinden başka Kuyucak, Köşk, Sultanhisar ve Tire’de büyük hasar meydana getirmiş, yer yarılmaları ve su fışkırmaları olmuştur.
1899’da Nazilli dış merkezli bir deprem meydana gelmiş, depremde büyük can ve mal kaybı olmuştur. Nazilli’de Ağa ve Çarşı Camileri yıkılmış, Aydın ve Nazilli arasındaki köyler büyük hasar görmüştür. Büyük Menderes çukurluğunun eksenine paralel toplam uzunluğu 50 km’yi bulan kırıklar oluşmuştur.
Aletsel dönemde il merkezinin dışında ilçe ve kasabalarda İncirliova, Kuyucak, Buharkent, Pamukören, Nazilli, İsabeyli ve Yenipazar’da 5 şiddetinde, Bozdoğan, Çine, Koçarlı, Sarıkemer, Didim, Güllübahçe, Bağarası ve Sultanhisar’da 6 şiddetinde depremler kaydedilmiştir.
Merkez üssü Aydın’da bulunan 5 şiddetinden daha küçük depremler kırsal alanlardaki konutlarda hasara yol açmaktadır.
En son Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu deprem başta Manisa olmak üzere İzmir, İstanbul, Aydın gibi bir çok ilde hissedildi. Manisa’da daha önce meydana gelen bir çok deprem Aydın’da bu derece şiddetli hissedilmemişti ama bu son deprem vatandaşları korkuttuğu gibi şiddeti de oldukça yüksekti.
Uzmanlar daha önce de Aydın’da büyük bir depremin meydana gelebileceği konusunda uyarmıştı. Son depremin şiddetini ve hissedilme derecesine bakıldığında uzmanların uyarılarını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadan olası depreme karşı hazırlıklı olmalıyız.