Sıcaklıkların düşmesi, parlak güneşin yerini kapalı ve yağmurlu havalara bırakmasıyla beraber bazı duygudurum değişiklikleri yaşıyoruz. Bahar ve yaz dönemlerinde bolca aldığımız gün ışığı, yılın sonuna yaklaştığımız bu günlerde oldukça azaldı. Bu da vücudumuzda ve mental durumumuzda bazı olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bunun bilimsel bir temeli ve adı da var. Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu. Azalan gün ışığı vücudumuzdaki  melatonin ve serotonin seviyelerini dengesiz ve düzensiz duruma getirebiliyor. Bunun yanında kış şartları biyolojik ritimlerimizi de sarsabiliyor.

Risk grubu için ağırlıklı olarak genç yetişkinlerden ve kadınlardan bahsedebiliriz. Bunun yanında bulunulan coğrafi konumun, biyolojik yaşın, genetik yatkınlıkların ve stres faktörlerinin rolü de oldukça büyüktür. Daha sert iklimde ve neredeyse hiç güneş ışığı almayan coğrafi bölgelerde kış depresyonu daha kolay ortaya çıkabiliyor. 

Yaygın belirtiler ise; günlük rutinlerini yerine getirememe, mutsuz ve karamsar hissetme, uyku sorunları, sosyal hayata karşı isteksizlik ve enerji düşüklüğüdür. Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz mutlaka baş etme yollarını aramalısınız.
Temel birkaç baş etme yolu var. Öncelikle gün ışığından faydalanabildiğimiz kadar faydalanmalıyız. Sabahları gün doğduktan sonra yapılacak egzersizler oldukça faydalıdır. Beslenmemize ise her zamankinden daha çok dikkat etmeli, C vitamini içeren besinleri sık sık tüketmeliyiz. Tüm bunların yanında psikoterapi desteği de alınabilir. Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi depresyon türlerinin çözümünde kanıtlanmış olumlu etkilere sahiptir. Yukarıdaki belirtilere sahipseniz bir profesyonelden destek almak kuvvetli ve etkin bir çözümdür. 

Kış ayları her ne kadar bazı olumsuz etkilere sahip olsa da olumlu yönlerine de odaklanabiliriz. Evde geçireceğimiz zamanları kaliteli hale getirmek, sevdiklerimizle güzel vakitler geçirmek de kışın avantaja çevirebileceğimiz yönlerinden. 

Kışın getirdiği yavaşlık bazen bizi karamsarlığa sürüklese de bunun geçici olduğunu bilmeli ve bunu olumlu şekilde kullanmalıyız. Küçük ve güzel anların tadını çıkar, kendine iyi bak!