Çiğdem Aşiroğlu

Çiğdem Aşiroğlu

Yazar
Yazarın Tüm Yazıları >

Yoğurt mucizesi

A+A-

Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden biri olarak sofraları süslüyor. Günümüzden yüzyıllarca öncesinde Orta Asya’da göçebe olarak yaşayan atalarımız, besinlerini barındıkları ortamlardan topladıkları meyve ve sebzeler ile evcilleştirdikleri hayvanlardan temin ederek yaşamlarını sürdürüyorlardı. Evcil hayvanlardan elde edilen ürünlerin başındaysa et, süt ve yumurta geliyordu. 

Yerleşik yaşama geçememiş olan bu göçebe insanlar, doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanabilmek için kışın ılık yerlere, yazınsa serin yerlere göç ederek hem yaşamları için uygun sıcaklıklarda bulunuyorlar, hem de besin bakımından kıtlık çekmiyorlardı. Fakat besin bulmak her zaman mümkün olmayabiliyordu. Bu nedenle de besinleri bir şekilde muhafaza edebilmek için çeşitli saklama yöntemleri geliştirdiler. Bugün bizlerin en sevdiği yiyeceklerden olan yoğurt, peynir, sucuk, pastırma, kavurma, helva gibi yiyecekler de o günlerde ortaya çıktı. 
Türk kültüründe önemli bir yeri olan yoğurt sağlığa olan sayısız faydasıyla da dikkat çekiyor. 

Kadınların en önemli problemlerinden biri ola kilo sorununa çözüm olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olan yoğurdun uygun bir diyetle beraber özellikle karın bölgesindeki yağları erittiğine yönelik açıklamalarda bulunulmuştur. 
Uzmanlar kadınların günde yarım kilo yoğurt yemelerini öneriyor. Yüksek kalsiyum kaynağı olan yoğurt, içeriğindeki konjuge linoetik asit (CLA), nedeniyle karın yağlarını eritiyor. Yapılan araştırmalara göre bir yıl boyunca, diyetinde her gün yoğurt tüketen kişiler, tüketmeyenlere göre yüzde 22 daha fazla kilo veriyor. Her gün düzenli olarak yoğurt tüketilmesinin daha hızlı yağ yakımına sebep olduğu ifade ediliyor. Yalnız yoğurt değil suyu da başta böbrek problemleri olmak üzere içerisindeki B2 vitamini nedeniyle ağız yaralarına iyi geliyor ve  karın yağlarını azaltıcı etkisinin yanı sıra, bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, bağırsak kanseri riskini de azaltıyor. 
 
Şekerin vücuda verdiği etkiyi nötralize eden yoğurt, günde 3 bardak tüketildiğinde vücudun tüm kalsiyum ihtiyacını sağlayarak kan yağlarını azaltıp, kalp ve damar sağlığını da koruyor. Hepimizin evlerinde basit bir şekilde yapabileceği yoğurdu, soframızdan eksik etmemeliyiz. Bu güzel besini bol bol tüketerek hem sağlığımızı hem de fiziğimizi koruyabiliriz. 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar