Çalışma yaşamı, küresel virüs pandemisinden büyük ölçüde etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Halk sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra, ekonomik ve sosyal altüst oluş, milyonlarca insanın uzun dönemde geçim ve esenliğini tehdit ediyor. Hükümetler, işçi ve işveren örgütleri; salgınla mücadelede, insanların güvenliğini, işletmeler ve işlerin sürdürülebilirliğini sağlamada kritik rol oynayacak. Dünya genelinde ve ülkemizde 1 Haziran 2020’ den itibaren yeni normal diye adlandırılan bir sürece adım atıldı. Etkileri ile içinde bulunduğumuz ve devam eden günlerde takip edilmeye devam ediliyor. Bununla birlikte kontrollü sosyal hayat ile birlikte işe dönüşler de başladı.
ILO’ya göre, tüm işverenler, çalışanların COVID-19’a maruz kalma riskini asgariye indirmek için, risk değerlendirmesi yapmalı ve işyerlerinin sıkı iş sağlığı ve güvenliği kriterlerini karşılamasını çalışanlar işe dönmeden önce sağlamalıdır. Bu tür kontroller yapılmazsa, ülkeler, virüsün tekrar yayılması riskiyle karşı karşıya gelecek. İşyerinde gerekli önlemlerin uygulanması, işyerlerinde ikinci bir salgın dalgası riskini asgariye indirecektir. ILO Genel Direktörü Guy Ryder “Bugün için en önemli şey, bütün çalışanların sağlık ve güvenliğidir. Pandemi evrilirken, bulaşıcı hastalık salgını karşısında çalışanlarımızı nasıl koruduğumuz, toplumlarımızın ne derece güvenli, işletmelerimizin ne derece dayanıklı olduğunu belirleyecek.” sözleriyle konuya olan yaklaşımı ifade etmektedir. Ryder “Çalışanların, ailelerinin ve toplumun can güvenliğini korumanın, işlerin sürekliliği ve ekonomik düzelmeyi sağlamanın tek yolu iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulamaktır” diye belirtmektedir.
Tüm hayatın genelinde covid-19 sekmesi açıldı ve bu durum yeni düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. İşteki tüm faaliyetler bakımından tehlike haritası çıkarmak, bulaşma riskini değerlendirmek, işe dönüş sonrasında bunları değerlendirmeye devam etmek ve uygulamak öncelikli olmalıdır.
Her sektöre, her işyerinin ve işgücünün özel koşullarına uyarlanmış olarak, aşağıdaki risk kontrol önlemlerini benimsemek atılacak ilk adımlar arasında olabilir:
• Çalışanlar, yükleniciler, müşteriler ve ziyaretçiler arasında fiziksel etkileşimi azaltmak ve etkileşim olduğunda sosyal mesafeyi korumak; bunun için rehberler hazırlamak ve gerekli bilgilendirmeler ile alan düzenlemelerini yapmak
• İşyerinde havalandırmayı iyileştirmek,
• Yüzeyleri düzenli olarak temizlemek, işyerlerinin temiz ve hijyenik olmasını sağlamak, el yıkama ve sanitizasyon için yeterli imkanları sağlamak.
• Gerektiğinde çalışanlara ve işyerindeki diğer tüm ilgili kişilere ücretsiz olarak Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) sağlamak.
• Kuşkulu vakaları izole etmek ve her teması takip etmek için düzenlemeler, kontroller sağlamak.
• Personel için işe dönüş sonrası ruhsal sağlığının korunmasına ilişkin destek sağlamak.
• İşe dönüş sağlık kontrolleri ve eğitimlerini yenilemek.
• Uygun hijyen uygulamaları ve işyeri kontrollerinin (KKD dahil) kullanımı dahil olmak üzere, işyerinde sağlık ve güvenlik hakkında eğitim ve bilgilendirici materyal sağlamak.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.