Yaşam alanlarımız evlerimizde temel düzeni sağlamak üzere çeşitli nedenlerden dolayı ev hizmetleri için geçici veya sürekli destek alma ihtiyacı oluşabilmektedir.

Ev içerisinde yaşayan aile bireyleri tarafından yapılabilecek temizlik, yemek yapma, çamaşır, ütü, alışveriş, bahçe işleri gibi gündelik işler ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin aile bireyleri dışındaki kişiler tarafından yapılması ev hizmetleri kapsamında değerlendirilmektedir. Belirtilen bu işler için kurumsal bir hizmet almıyorsanız evinizde sizin adınıza bu kapsam dahilinde bu hizmeti ifa eden kişiler işin özünde bir “çalışan” dır ve yaptıkları işte birçok tehlike ve risk ile karşı karşıya kalmakta, kaza geçirebilmekte veya hasta olabilmektedir. Bu kişilerin iş kazası ve meslek hastalığına karşı güvence altına alarak çalıştırılması, sigorta yaptırılması hem yasal hem de vicdani bir yükümlülüktür.

Bu konu ile ilgili yasal mevzuat 1.4.2015 tarih ve 29313 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanmıştır. Daha fazla bilgi edinmek isteyenler için yazının sonunda erişim bağlantısına yer vereceğim.

Özetlemek gerekirse, ev hizmetlerinde sigortalılık 10 günden az ve fazla olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, sigortalılar isterlerse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyebilecektir. Bu şekilde evlerinde sigortalı çalıştıran gerçek kişiler işveren sayılmamakta ve bu kapsamda çalıştırdıkları sigortalı için günlük brüt asgari ücretin %2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödemeleri gerekmektedir. Bu tutar 2019 yılı için günlük 1,71 TL'dir.

Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortasının yaptırılması ise oldukça basittir. Bunun için e-devlet uygulaması veya SMS gönderimi ile bu işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz. 10 günden daha fazla çalışmalar için izlenecek prosedür biraz daha farklılık göstermektedir. Bunun için aşağıdaki bağlantıdan gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

İş kazaları ve meslek hastalıklarının görünür/görünmez birçok maliyeti vardır. Bu şekilde sigorta yaptırarak hem kendinizin hem de çalışanınızın haklarını korumuş olursunuz.

Eğer ev hizmetlerinde çalışan bir kişi iseniz, siz de kendi öz hakkınızın farkında olup, adına çalıştığınız kişilerden bu hakkınızı talep etmelisiniz.

Unutmayınız! Ev kazaları geri döndürülemeyen hayati sonuçlara neden olabilir. Bunun için kendiniz veya çalıştırdığınız kişi için bu işleri yaparken/yaptırırken “önce güvenlik” odağı sağlanmalıdır.

Daha fazlasını merak edenler için ilgili mevzuat, sık sorulan sorular ve cevaplarına erişim bağlantısı aşağıdaki gibidir.

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/ana-sayfa/footerlink/ev-hizmetlerinde-calisanlar-sigorta

Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların sigorta işlemlerini yaptırmak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ev-hizmetleri-isveren?sozlesme=Onizleme

Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.

Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.