İşyerlerinde hammadde giriş anından, işlem süreci ve son ürün çıkış anına kadar bir çok alanda çeşitli iş ekipmanları ve araçlar kullanılmaktadır. Bu süreçte çeşitli faktörlerden dolayı yaşanabilen araç kazaları, çok ciddi ve ölümcül yaralanmaya, ciddi ölçüde mülk ve ekipman zararlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle bu işlem süreci dikkatle incelenmeli ve değerlendirilmelidir. Etkili ve proaktif önlemler ile risk seviyesi en aza indirilmelidir. Bunun için genel bir risk değerlendirme yaparak kontrol önlemleri belirlenmelidir.
Araç operasyonları ile ilgili tipik riskler şunlardır:
Kontrol Kaybı ve Devrilme
• Sürücü hatası; örneğin çok hızlı sürmek,
• Çevresel koşullar; örneğin yolda çamur bulunması,
• Mekanik arızalar; örneğin fren arızası sebebi ile araç kontrolü kaybedilerek bir kazaya neden olabilir.
Çarpışmalar
Çarpışmalar, araç ve şunlar arasında meydana gelebilir.
• Diğer araçlar; örneğin manevra yapan iki araç arasında
• Yayalar; örneğin otoparktaki bir araç ve bir yaya arasında,
• Sabit cisimler; örneğin forklift ile depodaki raflar arasında
Güvenli işyeri ortamında hareket operasyonlarının güvenli bir şekilde yürütülmesi için bazı kontrol önlemleri uygulanmalıdır. Araç operasyonlarının doğasında bulunan risklerin idaresi için kontrol stratejileri temel sağlık ve güvenlik yönetim prensiplerine dayanır.
• Güvenli alan (işyeri ortamı)
Araçların ve yayaların birbirinden ayrıldığı düzenlemeler, araç trafik düzenin sağlanması, koruma ve ayırma bariyerlerinin kullanılması, geçiş ve sığınma alanlarının oluşturulması, zemin işaretlemeleri, uyarı işaretleri, ayrı giriş-çıkışlar belirlenmesi, aydınlatma, ayna, kamera, görüş sistemlerinin sağlanması, yol zemin yapısındaki düzenlemeler vb. uygulamalar ile güvenli bir işyeri ortamının oluşturulmasında gerekli önlemler alınabilir.
• Güvenli araçlar
Kullanım amacına ve ortam koşullarına uygun araç seçilmesi, güvenli ve çalışır (bakımlı) şekilde korunmaları, kullanım öncesinde denetlenmiş olması, güvenlik sistemlerinin (emniyet kemeri, sesli alarm, uyarı lambası, flaşhör, geri görüş destek sistemi, devrilme çubuğu, koruma kafesi vb.) mevcut ve çalışır durumda bulunması
• Güvenli sürücüler
Araç sürücüleri kontrolünde bulunan aracı sürecek yetkinlikte olmalı ve bu kalifikasyon kanıtı bulundurulmalıdır. Gerekli ise sıklıkla denetlenmelidir. Sürücünün sağlık ve zindeliği değerlendirilmelidir. Uygun eğitim, bilgi, talimat ile donatılmış olmalı ve kurallara uygun davranış alışkanlığı sergileyip sergilemediği denetlenmelidir.
Yukarıda belirtilen üç temel alanda yapılacak düzenlemeler ve uygulamalar ile işyeri ortamında araç hareketlerinin güvenli bir şekilde yönetilmesi mümkündür.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.