Çalışanın, bir iş sözleşmesine bağlı olarak görevini yerine getirdiği yer işyeri olarak adlandırılır. İşyerlerinde işin gerçekleştirilmesinde çalışma ortamı faktörleri ile birlikte rolün büyüğü çalışana aittir. İş sağlığı ve güvenliğine bilimsel ve sistemsel yaklaşım olarak risk faktörleri değerlendirildiğinde, risk değeri ve kontrol önlemlerinde çalışanın katma değeri göz önünde bulundurulmalıdır. Siz ne kadar bilgili, tecrübeli veya uzman olsanız bile o iş ile ilk temas noktasında bulunan çalışan kadar hakimiyetiniz olamayabilir. Bu yüzden özellikle iş sağlığı ve güvenliği sistemine çalışanların katılımı yüksek oranda sağlanarak oradaki bu kıymetli bilgiye erişim sağlanmalı ve bu ortam oluşturulmalıdır. Bunu sağladığınızda çalışan size işyeri ortamı, çalışma yöntemi ve diğer koşullar ile oldukça fayda sağlayabilir, bakış ve değerlendirme açılarınızı genişletebilirler. Bunu sağlarken temel yaklaşım güven, şeffaflık, tarafsızlık üzerine olmalıdır. Çalışan görüşünü bildirip, katkı sağlarken endişe ve kaygı duymadan özgürce ifade edebiliyor olmalıdır. Uygulanabilir olmayan bir görüş bildirdiğinde tepki, kınama vb. hareketler ile karşılaşmamalıdır.
Çalışanların katılımını sağlamak için farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Örneğin günlük vardiya başı toplantılarında sorumlu tüm kişilerin katılımı sağlanarak burada iş planı üzerinde konuşulup, güvenlik tedbirleri aktarılırken mutlaka bu anda çalışanlara da söz vererek katılımları sağlanmalı, fikirleri alınmalıdır.
Bir diğer uygulama anket uygulamasıdır. Doğru belirlenmiş anket soruları ve yazılı ifadeye yer verilebilecek alan içeren güvenlik anketleri çalışanların katılımını sağlamada kullanılan bir yöntemdir. Bu uygulamada çalışana şu aktarılmalıdır. Anketlerin değerlendirildiği, analiz sonucu ortalamaya göre veya çoğunluğun bildirdiği görüşe göre öncelik sırasına konulduğu ve diğer durumları ile ilgili geri bildirim verilmelidir. Her bir görüşün birbirinden ayrım edilmeksizin değerli olduğu, benzer şekilde uygun olmayan görüşler de yine aynı yöntem ile açıklığa kavuşturularak çalışana açıklanmalıdır.
Bildirim kartı uygulaması ise, çalışanların günün herhangi bir zaman diliminde kolaylıkla ulaşabileceği alanlarda bildirim kartları ve kutuları bulundurulmalıdır. Bu kartlarla çalışanlar emniyetsiz bir durumu/davranışı, pozitif bir durumu/davranışı, gözlemini, önerisini yazılı olarak belirtebilmelidir. Burada önemli olan her vardiyada bu bildirim kutularının düzenli olarak kontrol edilmesi, bildirilen her kartın takibinin sağlanması, daha önce belirtildiği gibi öncelik ve önem sırasına göre gerçekleşme durumları takip edilmeli ve çalışanlara bildirimleri hakkında geri dönüş bilgilendirmesi sağlanmalıdır.
Bahsedilen bu yöntemler kolaylıkla uygulanabilir, basit ancak etkili yöntemlerdir. Uygulamanın başlatılması, sabır ve kararlılık ile devam ettirilmesi önyargıları kıracak, zaman içerinde kurum kültürü haline gelerek benimsenmesine vesile olacaktır.
İş sağlığı ve güvenliği sistemi bir ekip başarısıdır.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.