Hayatın herhangi bir anında kendimizin, sevdiklerimizin, yakın tanıdıklarımızın veya hiç tanımadığımız birilerinin başına istenmeyen, üzücü ve yaşamı tehlikeye düşüren olaylar gelebilir ve biz buna tanıklık ediyor olabiliriz. İşte tam bu anlarda soğuk kanlı olabilmek, bilinçli bir şekilde ne yaptığını bilerek doğru müdahaleyi yapmak hayat kurtarıcı veya tam tersinde bilememek hayata mal olmasına neden olabilir.
Evde, okulda, işyerinde, trafikte kısacası hayatın olduğu her yerde her an bu ihtiyaç oluşabilir. Çok değil sadece birkaç hafta önce haberlerde, okul kantininden satın aldığı, şırınga temsili çikolata tüpünün başlık tıpası boğazına kaçan iki yavrucağın hayatını kaybetmesi yer alıyordu. Haberin hemen ardından, yine geç kalınmış bir hamle olarak, bu ürünlerin okul kantinlerinde satılması tartışılırken beni ayrıca düşündüren şunlar olmuştu: O anda doğru ilk yardım müdahalesi yapılabildi mi? Okulda bu nitelikte ilkyardım yapabilecek kişiler mevcut muydu? Çocuklar kurtarılabilir miydi? İşte bu sorularda bu konuyu gündemimize almayı düşündüm ve bu konuda siz değerli okuyuculara bazı aktarımlarda bulunmak istiyorum.
İlkyardım; herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
İlkyardımın temel hedefi; hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmaktır.
Genelde bir vaka olduğunda kalabalık bir çember oluşur her kafadan bir ses çıkar ama kimse bir şey yapma cesaretinde bulunamaz. İlkyardım müdahalesi uygulayan kişinin vaka üzerinde sorumluluğu bulunmaktadır. Bu yüzden sadece “ilkyardımcı eğitimi” almış kişilerin bu müdahaleyi yapması gereklidir. İlk yardımcı eğitimleri Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları tarafından düzenlenir. 16 saatlik bir eğitim ardından İl Sağlık Müdürlükleri’ nce teorik ve uygulamalı bir sınav düzenlenir ve bu sınavdan geçer not alan kişiler bu yetkiye sahip olma hakkı kazanır. İlkyardımcı belgesinin geçerlilik süresi üç yıldır. Geçerlilik süresinin bitimini takiben en geç 3 (üç) ay içerisinde güncelleme eğitimi alınması zorunludur. Belirtilen süreler içinde güncelleme eğitimine katılanların belgeleri yenilenir, katılmayanların belgeleri geçersiz sayılır.
18.06.2013 tarih ve 28681 Sayılı “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” madde 11/2’ de “İlkyardım Yönetmeliği” madde 19’ a atıfta bulunur ve işyerlerinde aşağıda belirtilen sayılarda ilkyardımcı görevlendirilmesi zorunlu tutulur.
• Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı,
• Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı
• Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı,
Ancak mevzuatların kapsamında bazı hariç tutmalar ve yürürlüğünde ertelemelerin olduğu göz önünde bulundurulsa ve söz konusu hayatın ta kendisi ise yukarıda belirtilen yasal zorunluluğun üstünde bir farkındalık göstererek bunu hayatın her alanında, her kesimine uygulamak için bir engel bulunmamaktadır. Değerli anne ve babalar özellikle çocuklarınızı gönderdiğiniz kreşler, okullar, bakımı için emanet ettiğiniz kişilerde bu yetkinliği ve yeterliliğini sorgulayınız.
Bilginin hayat kurtardığı, tam tersinde bilgisizliğin ise hayatı riske soktuğu gerçeği bu konuda nettir. Bazı bilgiler doğumdan itibaren hayatın içinde adapte olurken yaşamsal olarak öğrenildiği gibi devamında akıl yolu ile sonradan da isteyerek ulaşılıp, öğrenilebilir. Yani her an bilgiye ulaşma ve öğrenme hali devam etmektedir.
Bir anne-baba, bir ev hanımı, bir bakıcı, bir öğretmen, bir aşçı, bir öğrenci, bir bankacı… her kim iseniz bu konuda farkındalığınızı artırıp, soğuk kanlı ve bilinçli bir şekilde ne yaptığını bilerek doğru müdahaleyi yapacağınız konusunda kendinize güveniyorsanız mutlaka ilkyardım konusunda nitelikli bilgiye erişerek, yetkinliğinizi elde etmelisiniz. Çünkü ne ile ne zaman karşılaşacağımızı hiçbir zaman bilemeyiz. Belki o son nefes sandığımız yaşam sizin ellerinizde devam etme şansı bulacaktır.
Hayat mücadelenizde sağlık, mutluluk, başarı sizinle olsun.
Herkese iyi haftalar.
Bilgi hayat kurtarır, paylaştıkça çoğalır.
Daha fazlası için sosyal medya platformu instagram @baoffice hesabını takip ediniz.