Belki çok klasik söz olacak ama gerçekten çok zor bir yılı geride bıraktık. Hem bireysel hem toplumsal anlamda bizi zorlayan süreç yaşadık. Yaşamaya da devam ediyoruz aslında. Tam da burada yazımın başlığında bu ifadeleri neden seçtiğimi de anlatmış oldum sanırım. Biz sadece rakam olarak 2020 yılını geride bıraksak da yeni yıla taşınan bir çok şey var.

Bireysel olarak baktığımızda hayatımıza maske, dezenfektan gibi ürünler geldi. Aslında gelmekle kalmadı hayatımızın ortasına yerleşti diyebiliriz. Bunları kullanarak girdik yeni yıla. Sağlığımız için de böyle olması çok güzel. Yine sosyal hayatımıza bakınca bir arkadaş ortamında, aile kahvaltısında yada bir akraba ziyaretinde bulunmayalı ne çok zaman oldu. Belki bir çoğumuz fiziksel mesafeyi korurken manevi olarak da araya bir mesafe girdiğini hissetti sevdikleriyle arasına. Ama sağlığımız için buna dikkat etmeyi sürdürmeliyiz. Sosyal mesafe olmazsa olmazlarımızdan.

Bunların yanında pandeminin bir de toplumsal etkileri var. Bunu da birebir yaşıyoruz. Genel olarak kendimizi ve ailemizi bu süreçte korumak için mücadele etsek de çevremizdeki insanların da zor zamanlarını gördük. Özellikle esnafın yaşadığı süreç gerçekten hiç kolay değildi ve hala da değil. Sık sık bu konuyu dile getirdik, açıklamalara yer verdik. Gündemde tutmaya çalıştık. Yakın zamanda esnaf için destek de açıklandı. Esnaf için bu destekler çok önemli olsa da şuan sorsak bir çoğu eski günlerini özlemiştir. Çalışarak kazanmak herkes için çok önemli.

Özetleyecek olursak biz yeni bir yıla girdik ancak istemesek bile 2020 yılından ciddi anlamda izleri de yanımızda taşıdık. Bir süre daha bu şartların devam edeceği belli. Defalarca dile getirsek de rehavete kapılmadan tüm kurallara dikkat etmeliyiz. Bugün aldığımız önlem, yarınların daha sağlıklı olmasını sağlayacak. Umarım 2021 yılı 2020’den çok daha güzel ve sağlıklı geçsin. Yeni yılınızı bir kere daha kutluyorum.