Futbol izleyicileri için tam da başlıktaki gibi takımlar vardır. Şu andan itibaren de muhtemelen kafanızda bir çok takım sıralanmıştır. Öyle takımlar var ki bu durum normalleşiyor. Belki galibiyetler alınıyordur, bir kaç maçlık mutluluklar yaşanıyordur ancak genel itibariyle başarıya hasretlik var diyebiliriz.

***
Elbette takım ismi vermeye gerek yok. Çünkü başarı da herkese göre değişebilir. Kimisi takımın aldığı skorlara, şampiyonluklara önem verirken kimisi de yapılanmaya ya da altyapıya önem verir.

***
Biz yine konumuz olan kaybeden takımlara dönelim. Bunun temelinde bir çok farklı sebep olsa da bence camianın kulübe etkisi burada önemli bir kıstas. Bu arada sadece ülkemiz olarak düşünmeyelim bunu dünyada çok örnekleri var.

***
Camianın etkisi derken, yani yaşanan bir başarısızlıkta bir yandan kulübe sahip çıkarken bir yandan ise bu başarısızlığın sebeplerini sormalı. Aslında daha önce yazdığım bir köşe yazısında biraz bu konuya değinmiştim. Transfere aldanmak başlığıyla yayınlanan yazıda yönetimlerin transferler başarısızlığı örtmeye çalıştığına vurgu yapmıştım.

***
Dönüp dolaşıp aynı yere çıkıyor aslında mesele. Baktığınızda bir takım bir sezon başarısız olmuşsa gözler diğer sezonlara çevrilebilir. Yapılanma sürecinde olan bir takım için belki bir kaç sezon sabır gösterilebilir ancak takımının hedefleri olmasını bekleyen taraftar için süre uzadıkça tepkiler artacaktır muhtemelen.

***
Yılladır futbolu hem izleyici olarak takip eden hem de mesleki olarak sahada takip eden biri olarak aslında bu tarz takımlara acele verilen kararların sorun yaşattığını düşünüyorum.

***
Futbolda belki de en önemli gördüğüm konulardan olan ‘istikrar’ bu takımlarda tersine işliyor. Yani başarısızlıkla istikrar sağlanıyor diyebiliriz. Bunu tersine çevirmek için ise planlamanın iyi yapılması ve doğru kişilerle çalışmanın önemi ortaya çıkıyor. Eldeki tabloyu iyi analiz etmek gerekiyor.

***
Örneğin sezon tamamlanmış ve takım ligi 3’üncü sırada tamamlamış. Belli ki bir şeyler bir yere kadar iyi gitmiş ama ya rakipler biraz daha iyi performans göstermiş ya da kendi takımınız lig maratonunda bir kaç kez tökezleyince şampiyonluk kaçmış.

***

Burada teknik heyetle görüşüp, eksikleri belirleyip ona göre kadroyu bir kaç takviye ile güçlendirmek bir tercihtir. Ancak teknik heyet dahil oyuncu kadrosunun büyük bölümünü değiştirmek gibi bir tercih yaparsanız ciddi bir risk almış oluyorsunuz. Yeni kadronun oturması için bir sezon daha beklemeniz gerekirse burada kronikleşen başarısız sezonlar yaşanıyor.

***
Özetle taraftarlar gönül verdikleri, maçlarına gittikleri, bütçeleri oranında kombine alıp mağazalarından alışveriş yaptıkları takımlarının başarılı olmasını istemekte haklı elbette. Devam eden başarısız sezonlar hepsinin olmasa da taraftarın bir bölümünün umutsuzluk yaşamasına neden olabilir. Bunu yaşamamak için hedefler ne ise 2 ya da 3 sezonda bir bu hedefe ulaşmak gerektiğini düşünüyorum.

***

Yönetimlerin bunu düşünerek hareket etmesi hem takıma yarar sağlar hem de taraftarın beklediği takım sahaya çıkar.

***

DİĞER YAZILARI