Futbolda maçları izlerken, şampiyonluk yarışına ya da ligde kalma mücadelesine odaklanırken hep saha içine bakıyoruz. Sezon içinde olduğu için genel olarak başarı ya da başarısızlıkta futbolcuları veya teknik heyetlere gözümüzü çeviriyoruz. Ancak işler her zaman iyi gitmeyebiliyor. Örneğin kötü geçen bir sezonda yöneticilerin hataları var olsa da yine sahadakilere yüklenen çok kişi var.

Elbette top futbolcunun ayağında, taktik teknik adamın elinde ama hiç mi yönetimsel hata yok kötü gidişte?

Sezon başında teknik heyet raporu dışında alınmış oyuncular, yüksek ücrete anlaşılan ancak parası ödenmediği için huzursuz olan futbolcular, takımda ödenen ücretlerin dengesizliği, tesislerin yetersizliği v.b daha çok sebep sayabiliriz aslında.

Burada aslında futbolu bilen yöneticiler ön plana çıkıyor. Bu arada bahsettiğim kişiler sadece kulüp başkanı ya da yönetim kurulu üyeleri değil. Benim söz ettiğim insanlar bu yönetim kurulunun göreve getirdiği (getirmesi gereken) kişiler. Yani işin profesyonelleri.

Bir organizasyonun başarıya ulaşmasında düzen, disiplin ve planlama bence çok önemli. Hele ki futbol gibi sürekli dinamik olan, hafta hafta değişimler yaşanan bir alanda planlama olmadan başarı gelmesi pek kolay değil.

Kısacası bu işi iyi yapan, hatta gerekli eğitimini alan, deneyim kazanmış kişilerin belli görevlere getirilmesi lazım. Aksi taktirde liglerimizde takımların yaşadıkları sıkıntıların devam edeceğine, sadece takım isimlerinin değişeceğine ama sorunların benzer olacağını düşünüyorum.

Alt liglerde bunu başarmak maddi olarak pek kolay olmayabilir ancak hedefler üst ligler ise mutlaka düzenli çalışma gerektiğini düşünüyorum.

Başlıkta belirttiği futboldan bihaber yöneticilerin görev yaptığı takımlarda başarı yakalanabilir ancak devamlılık konusundan çok emin değilim. Örneğin takım bir sezonu şampiyon tamamlayabilir ama yükseldiği ligde kalıcı olması ya da istikrarlı olarak üst sıraları hedeflemesi bence planlama ile olur.

DİĞER YAZILARI