Toplumda bir konudan rahatsızlık duyuluyorsa bu konuda tepkiyi dile getirmenin doğru olduğuna inananlardanım. Bu her konu olabilir. Bir futbol takımının seyircisi de rahatsız olduğu konuyu gündeme taşıyabilir bir esnaf da sıkıntısını dile getirebilir. Buraya kadar sorun yok ancak ben klişe haline gelen hareketlerin bir etkisinin olmadığını düşünüyorum.
Ülkemizde kadına karşı şiddet vakaları hatta cinayetler yaşanıyor. Öyle ki biz gazeteciler olarak bu konularda haber yaparken, sizler ise okurken rahatsız oluyorsunuz. Ama her 8 Mart’ta, her 25 Kasım’da veya buna benzer günlerde aynı tarz tepkiler, aynı tarz açıklamalar, birbirinin kopyası cümlelerden öteye gitmeyen bir durum yaşanıyor. Elbette açıklama yapmak kötü değil. Ki bu konuda gerçekten konuya çok güzel değinen kişiler var.
Ancak bunu değiştirmek gerekliliğini kimse konuşmuyor. Sosyal medyada tepki dile getirmek artık o kadar kolay ki. Sadece 1 dakikanızı alıyor. Belki daha da az. Sonuç ne peki? Hayatlarınıza devam ediyorsunuz. Ama belki komşunuzda, belki arka sokağınızda bir kadın şiddete uğruyor. Bu konuda sonuca değil ilk başta çocukların yetiştirildiği sürece bakmak gerekiyor. Bir evlat yetiştirirken üstüne yüklediğiniz görev, hayata bakış açısı, kadınlara hatta eşi olacak kişiye bakış açısını düşündünüz mü? Hatta evinizde nasıl bir hayat sürüyorsunuz ki o evde yetişerek hayata katılan bir çocuk neleri örnek alıyor?
Aile kavramı bu açıdan çok ama çok değerli. Bir fidanı nasıl ekerseniz, nasıl büyütürseniz ağaç olduğunda faydası da bu doğrultuda olur. Yani siz bir çocuğu nasıl yetiştirirseniz ileride nasıl bir birey olacağına da yön vermiş olursunuz. Burada yanlış anlaşılmasın. Sadece erkek çocuğun yetiştirilmesi değil konu. Bir kız çocuğunu da yetiştirmek bu anlamda çok önemli. Erkeğe neyin doğru neyin yanlış olacağının küçük yaşlarda öğretilmesi gerekirken bir kız çocuğuna da aynı şekilde bu eğitim verilebilir. Bu sayede birbirlerinin haklarına saygılı kadın ya da erkek bireyler yetiştirebiliriz. Kimsenin bir başkasının canına kast etmeye, dövmeye, fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamaya hakkı olmadığını en temelde öğrenen bir kişi bu konulardan uzak durması gerektiğini bilir.
Günümüzde bir şeylere tepki elbette verelim. Açıklama yapalım. Hatta çeşitli etkinliklerle farkındalık da oluşturalım ama unutmayalım ki bugünün bireylerini yetiştirenlerde de sorumluluk fazla. Geçmişe dönemesek bile geleceğimiz için hala umut var. Lütfen çocuklarınıza temel eğitimi verirken bu konulara dikkat edin. Hatta evinizde yaşadığınız hayatın çocuklar için bir örnek olduğunu unutmayalım.